IMG_3907

„90 процента от управляващия ни персонал първо са работили в производството. Този факт е показателен за кариерното развитие, което може да имате при нас“. С тези думи Красен Кръстев, управител на „Мекалит България“, покани завършващите тази година момчета и момичета да постъпят на работа в немския завод край Куклен, който е част от „Тракия икономическа зона“. 70 абитуриенти от професионалните гимназии по машиностроене в Пловдив, по селско стопанство в Куклен и асеновградската  „Иван Асен II“ разгледаха производствената база в днешния Ден на отворените врати.

„Много е подредено и чисто, но най-силно впечатление ни направи, че основната част от производството е роботизирана и реално работата тук е лека“, споделиха Божан Ламбрев, Илия Недев и Никола Борджиев от асеновградската гимназия. Според тях за всички ученици ще е добре ако практическите обучения се провеждат в такива заводи, защото се добива реална представа за евентуалната бъдеща работа.

„В рамките на три седмици това е втората фирма, която отваря врати за нашите ученици. Така младите хора разпознават компаниите, а и вече коментират и сравняват различните условия на труд. Опознаването на място, добиването на информация от първоизточника прави професионалния избор по-лесен“, заяви началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

„Мекалит България“ през 2012 година започна производство на пластмасови модули и части като доставчик на световните производители на бяла техника, а от миналата вече е в производството на детайли за автомобилостроенето. Фирмата е доставчик на поддоставчик на „Мерцедес“, например, за части на климатроници.

„Поради новото производство сме планирали до края на годината увеличение на персонала с 15 процента, в момента тук работят 90 души“, обясни Красен Кръстев. Той подчерта, че фирмата постоянно усъвършенства програмите за обучение и развива социалните пакети, които се изразяват в различни видове бонуси към заплатата.