Българските студенти в Германия са най-многобройни след китайските, стана ясно на Деня на кариерата

Искате кадри с немски, но няма желаещи. Да се засили инвазията на езика от детската градина, съветва зам.-ректорът на ПУ проф. Невена Милева

dscf9724

Дипломните работи на завършващите студенти да са са съобразени с нуждите на индустрията. Това препоръча Костадинка Китнер – собственик на машиностроителна фирма в Калояново, по време на образователната дискусия в рамките на Деня на кариерата, организиран от безплатния Алумни портал, финансиран от германското правителство, който предлага възможности за висшисти, следвали в Германия, бивши стипендианти или завършили у нас с немски език. Целта е създаването на контакти между специалисти в България с германски фирми и институции.

„Когато вузовете обявяват теми за дипломна работа, трябва да знаят какви са необходимостите на компаниите. Ако студентите са уведомени, че могат да получат пари от разработката си, и даже да я видят внедрена, това ги мотивира да се развиват”, обясни Китнер. Нейната компания обвявала стажантски позиции за младежи, които дори още не са завършили, с идеята на натрупат опит, а не да заработват като сервитьори.

Възможности за кариерно развитие представиха германски фирми, позиционирани в България. 21 компании от IT-сектора, индустрията, логистиката, подбора на персонал и търговията подредиха щандове в немската читалня на НБ „Иван Вазов”. Владеенето на чужд език е отправната точка, обясни Волфганг Мюлер, собственик на две немски компании в Панагюрище. По негови наблюдения повечето български младежи се справяли на различно ниво с поне един чужд език, а ако към него се добави и известна практическа подготовка, възможността за успешна реализация ставала още по-голяма.

По последни данни българските студенти в Германия били на второ място по численост след китайските. Не всички обаче оставали да работят там, след като завършат. Немалко се връщали у нас, за да работят за чужди компании, развиващи бизнес у нас.

dscf9723

За скъсаната връзка между средното и висшето образование говори зам.-ректорът по международна дейност на ПУ проф. Невена Милева. Тя обясни, че по-голямата част от завършващите езикови гимназии търсят реализация зад граница или избират хуманитарни дисциплини, а тези, които все пак останат тук и се насочат към инженерните и IT специалности, не искат да учат немски.

„Тази година пуснахме специалност с 5 часа седмично немски във физическия факултет и познайте колко бяха желаещите – 0. Повторихме анкетата отново на вече приетите и отново никой не пожела. Това не е лесен език, затова не го предпочитат. Едновременно с това обаче германските компании продължават да поставят изискване за задължителен немски. Ние какво да направим? Апелът ми към тях е да помислят за вариант с английски”, не спести критики проф. Милева.

Според нея е крайно време да започне инвазия на немския от детската градина, за да  не преповтаряме всяка година как образованието не може да отговори на нуждите на бизнеса.