Цветан - петият от ляво на дясно, с останалите членове от Съвета.

14-годишното момче от Хуманитарната гимназия представя града ни в Съвета на децата, мечтае да реши проблемите на уязвими младежи

Цветан - петият от ляво на дясно, с останалите членове от Съвета.
Цветан – петият от ляво на дясно в първата редица, с останалите членове от Съвета. Борис – вторият от дясно на ляво.

Да реши проблемите на децата с увреждания и да подобри живота на младежите от различните уязвими групи. Това е мечтата на 14-годишния Цветан Тодоров от Хуманитарната гимназия. Деветокласникът представлява Пловдивска област в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Органът е учреден в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН и насърчаване на детското участие в политики и решения за децата. 33 членове между 7 и 17 години от всички региони на страната оформят състава на съвета. Пловдивските представители са двама – Цветан Тодоров и 14-годишният Борис Ангелов от ЕГ „Иван Вазов”.

„Изобщо не знаех, че съществува подобен съвет. Научих от статия във вестник, която ми прочетоха, и реших да опитам. За да станеш член, освен документите, че си ученик в редовна форма, трябва да докажеш умението да мотивираш и обединяваш връстниците си за определени каузи или събития. Да защитаваш мнение. Затова в мотивационното писмо, което написах, обясних, че участието ми в съвета е най-добрият начин да помогна на децата в нужда”, разказва Цветан. И като пример посочва огромния проблем с придвижването, което имат незрящите като него. От година насам, когато е приет в Хуманитарната гимназия с руски език, изключително много разчита на съучениците си, които му помагат за движението из класните стаи, както и на ресурсния си учител. Досега в училището не е имало незрящ ученик, но Цветан твърди, че го третират наравно с останалите, което не му позволява да се чувства различен. Уроците си готви с помощта на учебници в електронен брайлов вариант.

Стартът на кампанията в детската къща в "Коматево". Пловдивските членове на Съвета с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.
Стартът на кампанията в детската къща в “Коматево”. Пловдивските членове на Съвета с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

През ноември Цветан и Борис стартираха инициативата “Деца помагат на деца” в пловдивския Център за настаняване от семеен тип „Детска къща” в квартал „Коматево“. Желанието им е да помагат в уроците и домашните на настанените там деца.

„Надяваме се да заразим и наши съученици, които да се включат и да помогнат в наваксването на знанията по различни предмети. За да гарантираме системна подкрепа, а инициативата да не е еднократен акт. Всяко дете има право на качествено образование”, категоричен е Цветан. След старта на кампанията в Пловдив, той посети и помогнал на децата от ЦНСТ „Къща като в къщи” в Карлово. Наложило се да се обясняват задачи по математика, физика и химия. Оказало се, че доброволци редовно посещавали и помагали на децата да наваксат пропуските.

Цветан се надява да продължи срещите си с деца от центровете от семеен тип в цялата страна. Амбициран е да направи открити приемни за деца в нужда, които да споделят най-тежките си проблеми, които не търпят отлагане, за да може той да ги предложи за дебат в Съвета.

dsc05146

„Заседанията на Съвета са изключително ползотворни. Понякога се проточват страшно дълго, защото всеки напира да каже мнението си, но това е хубаво”, обяснява Цветан и добавя, че винаги има представител от Държавната агенция, който ги консултира за нормативните документи или казусите, по които трябва да излязат със становище.

На последното си заседание за миналата година Съветът се е произнесъл относно проекта за промяна на Семейния кодекс и Кодекса за социално подпомагане. По повод реформата за осиновяването, съветът изразил становище за подкрепа на промените, но предложил дете, което е в процес на осиновяване, да има преди това среща с връстник, който вече е осиновен. Другото предложение на членовете на Съвета е деца над 16 години да имат възможност да работят в семейния бизнес, без да се налага да се произнася Инспекцията по труда. А младежите под 18 години да са с право да сключват граждански договори.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.