burst

Зрелостничката завършва с успех 5.83, директорът Вихра Ерамян пожела на абитуриентите от випуск 2021 да си поставят винаги високи цели

Със специална пластика от името на училището бе отличена днес зрелостничката от Езикова гимназия „Иван Вазов“ Мартина Куртева. Облечена в тога, тя излезе на подиума, придружавана от майка си, за да получи наградата и дипломата си. Незрящото момиче се нареди в списъка на отличниците на елитното училище, където на тържествена церемония под открито небе днес бяха раздадени дипломите на випуск 2021.

Средният успех на зрелостниците е 5.41, отчете директорът Вихра Ерамян. Първи получиха заветния документ Катерина Костадинова и Анна Дешкова, които завършват с 5.99.

„Ако зависеше от мен, веднага бих ви дала едната стотна, защото го заслужавате“, каза Ерамян, пожелавайки попътен вятър на двете момичета, носители на множество награди и призови места от национални и международни олимпиади и състезания. След тях името си чу Мартина, чийто успех е 5.83. На матурата по философия тя има завиден резултат – 5.85, а оценката й от ДЗИ по български език е 5.35. За високите оценки 12-класничката благодари на преподавателите си от гимназията, с помощта на които успяла да се подготви добре. И особено на Анелия Митева, Катя Гечева, Вера Петрова и Ивилина Генова. С оценката по философия Мартина ще кандидатства специалност „Психология“ в Пловдивския университет.

„Това е специалността, чрез която мога да намеря себе си, защото психологията е наука за човека в процеса на познанието. Искам да помагам на хора като мен“, казва Мартина и не крие, че процесът на подготовка бил труден, тъй като липсват достатъчно учебници и допълнителни материали на брайлова азбука. Затова разчитала основно на записките по време на часовете.

„След като ми каза, че ще се явява на матура по философия, започнахме подготовка още през октомври. Мартина има силно развита памет и помни всичко, което коментираме в час. По време на онлайн обучението организирах два пъти седмично по един час консултации в Google Meet за тези, които бяха избрали философията за втори ДЗИ, а Мартина беше сред най-редовните. На пробните матури тя правеше по една-две грешки на теста – точно така се представи и на реалните“, коментира преподавателят по философия Анелия Митева.

125 са отличниците на випуска, а пълните шестици на възпитаници на гимназията на матурите са 11, показва статистиката. Най-високият резултат е от зрелостния изпит по английски – 5.66. Вихра Ерамян отчете, че десетки ученици са защитили сертификати или са получили езикови дипломи за владеене на английски, немски, френски, испански, италиански и руски.

Тазгодишният фаворит с най-висок успех е 12 е клас – 5.69. Това е и класът с най-много оценки 6.00. В 12 и клас пък отлични дипломи получиха 22-ма от зрелостниците.

„Казват, че най-добрата визитка за всеки човек е резултатът от неговата работа. Дипломата, която получавате днес, е резултат от стремленията ви през последните пет години. Продължавайте да си поставяте високи цели, да търсите и да се възползвате от нови възможности“, пожела на финала Ерамян.