SONY DSC

62 фирми от Южна България на форум „Стажове“ в пловдивския филиал на Техническия университет. Към стажа компаниите предлагат безплатни храна, транспорт, общежитие и ментор

Нарастващо търсене на инженери и информатици в икономиката – това е тенденцията, която очертаха участниците във форум „Стажове“, който се проведе днес в пловдивския филиал на Техническия университет. Стажантски позиции и работни места представиха 62 фирми от Южна България, като 10 от тях участват за първи път. Над половината от участниците попадат в категорията „големи компании“ с над 250 души личен състав. Фирмите се нуждаят от инженери и информатици за основните индустрии в региона – енергетика, минното дело, преработка на метали, оптика, самолетостроене, автомобилостроене и IT специалисти за фирми с различен профил на дейност.

В продължение на 8 часа специалисти „Човешки ресурси“ от компаниите интервюираха младежи и отговаряха на въпроси. Мария Филипова от „Профилинк“ оповести, че през тази година започват строителство на нов високотехнологичен завод, в който ще бъдат разкрити 180 нови работни места. Димо Николов от „Одело България“ съобщи за ново направление в дейността на компанията, свързано с производство на части за електромобили. „Студентите идва при нас, защото им е интересно да работят във фирма, която работи за автомобилната индустрия и произвежда фаровете на големи марки като „Мерцедес“, BMV,  Ауди. Предлагаме три и шестмесечни стажове след пролетната сесия“, каза той.

Инж. Владимир Спасов от френската фирма „Латекоер“ разказа за плановете на компанията до края на годината да стане единственият производител на пасажерски врати за самолетите „Ербъс 320“. „Стажантите не само получават добра заплата, но имат шанса да участват във възраждането на авиационната индустрия на България. Увеличаваме обема на производство и продуктовата гама на елементи за самолетите и търсим амбициозни млади инженери“, заяви Спасов.

В конкуренцията за привличане на бъдещи инженери и информатици най-често се използват доводи като заплащане за времето на стажа, безплатна храна или храна с намаление, безплатен транспорт и личен ментор за стажантите, който също е инженер или информатик. По-гъвкавите компании обаче предлагат и нетрадиционни оферти, които привличат студентите. Кърджалийската фирма „Кяшиф“, която е световен лидер в производство на хидравлични цилиндри, плаща не само летния стаж, но също така транспорта, храната, общежитието и двукратна разходка до Бяло море в почивните дни. Панагюрската „Оптикс“ пък „примамва“ бъдещи инженери оптици с възможността не само за добре платен летен стаж, но и с участие в електронни стрелби в собственото стрелбище на компанията. Частният монетен двор – фирма „Булминт“ в Пловдив пък е започнала да търси млади бъдещи инженери още сред първокурсниците от специалности „Индустриален мениджмънт“, „Компютърно моделиране и технологии в машиностроенето“, „Транспортна техника и технологии“, „Авиационна техника и технологии“, „Дизайн и печатни комуникации“, „Мехатроника“ и „Машиностроене и уредостроене“.