5274 ученици трябва да се явят на изпити по български и математика, 61 са изявили желание за НВО по IT и дигитални компетентности

Националното външно оценяване в 10 клас ще се проведе в 76 училища в Пловдив и областта, показва справката на Регионално управление на образованието. Най-тежка ще бъде организацията за СУ-тата, тъй като в един и същи ден ще трябва да проведат по два изпита – за десетокласници и за седмокласници. Датите са 14 юни за български език и литература и 16 юни – за математика.

5274 са учениците в 10 клас в Пловдив и областта, които следва да се явят на НВО по двата предмета.

Тестът по български език и литература съдържа 23 задачи, от които 14 с избираем отговор и 6 – с кратък свободен отговор. Има задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи. Изпитният вариант включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

Тестът по математика включва 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор и 2 – с разширен свободен отговор с необходимите обосновки.

Времето за работа и на двата изпита е 90 минути. Началото е 9 часа.

1770 квестори са ангажирани с организацията на НВО, което ще се проведе в 535 зали. Шестима ученици със СОП също са изявили желание да проверят знанията си. Желаещите за изпит по английски за 77, 8 – по италиански, а по немски са трима. НВО по IT и дигитални компетентности също е по желание и на него са поискали да се явят 77 ученици, каза началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова.

До 8.30 учениците трябва да се заели местата си в изпитните зали. В предварително подготвен плик с името на всеки гимназист се поставят изключен мобилен телефон или друго устройство.

Въпреки дебатите и множеството „за“ и „против“, от МОН са категорични, че НВО в края на първи гимназиален етап трябва да се провежда, тъй като има голямо значение за разработването и прилагането на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието на ниво паралелка, училище, регион, държава. То е ключово и за международните изследвания. Оценката е вход за учениците от ОбУ, които искат да продължат образованието си във втори гимназиален етап. Към момента оценката не се вписва в дипломата и не е решаваща за успеха на ученика.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.