Бащи и деца наваксват с уроците след работа, искат диплома за средно

p6

Деляна ЛУКОВА

За разлика от традиционните часове, където учител и ученици обикновено се надвикват, тук цари абсолютна тишина и всички прилежно записват от дъската. Никой не убива времето, докато тайно се забавлява с айфона под чина. Нямам и минута за губене, трябва да го разбера от първия път, защото после няма кой да ми обяснява, нито пък мога да ходя на частни уроци, казва 28-годишният Жеко. Младият мъж е сред най-редовните ученици във вечерните паралелки на професионална гимназия “Пеньо Пенев”. Изкарал основно в ОУ “Стоян Михайловски”, след което зарязал училището и сега наваксва по програмата за 10 клас. Работи в бензиностанция, но и там искали диплома за средно, затова се принудил да се върне обратно в училище. “Добър служител съм и нямам гафове, затова ме държат, но шефът иска бележка, че уча редовно”, казва Жеко и добавя, че най-мъчно се изкарва тройка по математика.

В часа по учебна практика около десетина пораснали момчета усвояват тънкостите на сухото строителство. С 15 минути закъснение влиза 40-годишният Николай Петров, тъй като го задържали в службата. През последните години работел като електрокарист, а преди това припечелвал в консервен комбинат и като охрана. Израснал без майка и баща. Отгледала го баба му и понеже нямало кой да го натиска да учи, останал си само с 8 клас. Сега обаче заляга над уроците, заедно със сина си, който е второкласник. Кой на кого помага в домашните е спорно, но бащата е твърдо решен да се дипломира.

В гимназията за строителство вечер в час влизат повече ученици, отколкото са тези в дневна форма. На 15 септември записаните били 120, но след първия срок 30 не изкласири и се отказали. Други десетина минали на самостоятелна форма, тъй като им било страшно трудно да се справят с учебния материал. Паралелките в 9 и 10 клас са по две, а единадесетокласниците са събрани в една. “Изгубили са навици да учат, макар че колегите правят всичко възможно максимално да ги улесняват. Затова пък са мотивирани и дисциплинирани”, обяснява директорката на училището Светлана Попова. Отсъствали, ако ги пратят в командировка, но след това идвали с извинителна бележка от работното място. Или пък звънели на класната, за да уведомят, ако се налага да ги няма по семейни причини.

Екипът ни се озова без предупреждение в един от часовете по учебна практика и в 17.30 ч.десетимата записани в едната паралелка 10 клас до един са налице. Сред най-успешните ученици се оказва 19-годишният Мирослав Бакалски. Момчето живяло седем години с родителите си в Испания, където ходел на училище, но като се върнал му признали само част от образованието, затова сега трябвало да доучва. Миро няма какъвто и да е проблем с испанския, но тъй като чуждият език във вечерните паралелки на “П. Пенев” е само немски, трябвало да напредва от А и Б що се отнася до езика на Гьоте. За разлика от останалите, той няма проблеми с математиката, тъй като веднъж вече е минал материала в Испания, но пък мъчно напредва с българския.

На въпрос кой е написал романа “Бай Ганьо”, 22-годишният Ахмед Сунай запъва, но при жокер, че авторът е изобразен на петдесетолевката, тутакси отговаря: “А-а, Алеко Константинов”. Младият мъж изкарва като работник във ВиК. Прекъснал училище, защото родителите му решили да пробват късмета си в Германия и взели със себе си него и сестра му. Издържали само една година обаче и се прибрали, заради високия стандарт. Затова пък сега Ахмед е отличник в часовете по немски, или поне на устния, та даже подсказва на съучениците си. Засрамил се от съпругата си, която имала средно, и решил да си доучи.

Директорката признава, че не е толкова педантична към отсъствията, защото повечето от порасналите ученици били мотивирани да вземат кетап. Било то и с тройка. И дава за пример две двойки бащи и синове, които делят един чин и наваксват по учебния материал, който е еднакъв с този на учениците в дневна форма, но с намален хорариум часове.Тези, които изкласят, освен диплома за средно, могат да се явят и на изпит за професионална квалификация. По последни данни работещите ученици у нас се увеличават с всеки изминал ден и това е една от причините редовните са да по-малко от вечерните. От години насам училището праща на триседмична лятна практика в Германия по-изявените по програма “Леонардо”.

“Учениците ни не са отличниците по олимпиадите, но някой трябва да се грижи и за проблемните, нали? Не може да вдигнем ръце и да ги оставим на улицата, а после да се чудим защо се вдига процентът на отпадащите”, коментира Попова.

По равен брой дневни и вечерни ученици влизат в класните стаи на професионалната гимназия по машиностроене, където предлагат и овладяването на професиите “Автотранспортна техника” и “Технология на машиностроенето”.