Комитет „Родолюбие” положи свещената клетва пред Бог, Род и Родина в Историческия музей на открития урок на СУ „Любен Каравелов”

 DSCF0667

„Защо фолклорът да не е задължителен предмет. Защо чужденците знаят повече за нашите традиции, музика и обичаи от нас самите. Аз, като повечето мои съученици, обичаме българското народно творчество, защото в песните и танците е скрита българщината”. Пламенните думи на 6-класничката Магдалена Николова предизвикаха аплодисменти на урока по родолюбие, който СУ „Любен Каравелов” проведе днес в Историческия музей. Облечено в народна носия, момичето прочете есето си, отличено с грамота от училището.

„Поетическият образ на България през погледа на младите художници” бе темата на открития урок, на който учениците четоха знакови текстове на Ботев, Вазов, Пенчо Славейков, Каравелов, Дора Габе и Блага Димитрова. И дори фрагменти, посветени на България, от Михаил Белчев.

„Всеки ученик си избра откъс, а след това трябваше да го представи и с рисунка”, обясни идеята преподавателят по български език Роза Балтова. Как да намерят пресечената точка между поетичните строфи и средствата на изобразителното изкуство на децата помогнал преподавателят по рисуване Христина Христова. Творбите бяха показани в изложба във фоайето на музея.

DSCF0671

Създаването на революционен комитет и полагането на свещена клетва пред Бог, Род и Родина демонстрираха в края на интерактивния урок членове от комитет „Родолюбие”. Облекла, униформи, автентични оръжия от епохата на Възраждането –пушки, саби, ятагани, бяха използвани от участниците, за да се пресъздаде по-действително и образно духа на времето. „Това е фишек – първообразът на куршума”, обясни председателят на „Родолюбие” Веселин Петков, докато обясняваше опасаните през кръста си оръжия. И добави, че независимо какво е било българското знаме през годините, то никога не е пленявано в битка и никога не е било трофей.

Сред членовете на комитет „Родолюбие” се оказаха и родителите на 6-класничката Магдалена –Ивайло и Ралина.

„ Подкрепяме талантливите деца на училището, сред които е и нашата дъщеря. Малката Амелия ще е първокласничка и също искаме да учи в училището на кака си. Решихме да покажем на децата, че българският дух е жив”, обяснява Ралина.

Съпругът й Ивайло, който е дърворезбар, добавя: „Дедите ни биха се преобърнали в гробовете си, ако знаят какво се случва днес. Затова сме длъжни да покажем на децата, че трябва да знаят историята си, да знаят какво е коствала свободата на предците ни, за да имаме това, на което се радваме днес”.

DSCF0676