Церемонията на 15 септември съвпадна с откриването на новия STEМ център на ЕГ „Иван Вазов“

12-класникът Симеон Марков бе удостоен с граждански почетен медал на Американския университет за изключителни постижения в лидерството, академични занимания и гражданска ангажираност

Космическа напитка и шоколад със спирулина опита днес в STEМ центъра на ЕГ „Иван Вазов“ зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. Церемонията за 15 септември съвпадна с откриването на новата придобивка, резултат на двугодишните усилия на екипа на училището, реализирана по национална програма “Изграждане на училищна STEM среда”.

Преподавателите по природни науки Христина Лисичкова, Милена Пеева, Недялка Траянова и техните млади “научни работници” преведоха гостите през етапите на проект “Мелиса”, чиято цел е отглеждането на растения в космически условия.

“Учени от световно ниво отдавна алармират за опасността от настъпването на т.нар. белтъчен глад. Те смятат, че един от възможните начини за спасяването на човечеството би бил нов тип храна. Връзката на проекта с реалните предизвикателства, пред които човекът днес се изправя, е всъщност най-голямата мотивация за учениците, за да работят така усърдно и последователно по проект “Мелиса”, който разгръща потенциала на децата поне в три предметни области: биология, химия, физика, изследвайки спирулината като нов вид космическа храна”, поясни преподавателят по биология Христина Лисичкова. И добави, че тя и ученическият екип по проекта са успели да открият всичко необходимо за отглеждането на спирулина в Космоса.

Впечатлена от видяното, зам.-министър Гайдарова опита както сурова спирулина, така и шоколад със спирулина, с които учениците я почерпиха. А в добавка и космическа напитка.

Иновативните продукти пробваха също Донка Щилянова, началник на отдел “Образование” в Община Пловдив, и началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова.

В залата за споделяне учениците на Недялка Траянова разказаха за работата си по проекти и направиха съпричастни всички на своите опити, заснети във видеа в рамките на проект по eTwinning.

Гимназистите представиха на гостите уредите, с които е оборудван STEM центърът: автоклав, който достига до 121 градуса, 1,2 атмосфери, с който стерилизираха пробите от спирулина, за да се получат достоверни резултати при опитите; лабораторна центрофуга, с която доказаха  биохимичния състав на спирулината; мощен микроскоп, свързан с екран в лабораторията, на който всички присъстващи видяха движението на клетките в новата космическа храна; преносимата физична лаборатория, с помощта на която измериха  влиянието на различните лед светлини върху растежа на спирулината.

Зам.-министър Гайдарова призова учениците и учителите им да продължават да преследват мечтите си в света на науките, но и да споделят изключителния си опит, който трупат по този път. Като подарък тя получи сборник за STEM стратегии в училище. От името на МОН тя пък връчи училищен звънец и комплект книги за школската библиотека.

Към церемонията по откриването се присъединиха почетните консули на Германия – Марияна Чолакова, и на Италия – Джузепе де Франческо.

„15 септември се е превърнал в неписан национален празник. Щастлива съм, че днес класните стаи, коридорите и дворът са пълни“, каза в словото си директорът Вихра Ерамян, а на 8-класниите, които са новото попълнение, пожела да не се отказват при трудностите по пътя. На зрелостниците заръча пълна мобилизация и концентрация за учене, за да защитят авторитета на гимназията на финала на гимназиалното образование. А на учителите пожела здраве, търпение и вдъхновение. Тя призова и за солидарност към бедстващите в общините Карлово, Калояново и „Марица“. Кутията за дарения бе поставена при входа на училището.

Вихра Ерамян удостои с почетния знак на гимназията преподавателя Ирина Тончева, за която миналата учебна година е била последна. Тя е учител в училището от 1987 година.

По традиция поздрав за новата учебна година бе отправен и на езиците, които се изучават в гимназията – руски, английски, немски, испански, италиански и френски. Цветя пред паметника на патрона Иван Вазов в двора положи класът с най-висок успех от миналата година.

Тържеството бе белязано и с връчването на изключително престижно отличие, при това на ученик. 12-класникът Симеон Марков бе удостоен с граждански почетен медал на Американския университет. Той се присъжда за изключителни постижения в лидерството, академични занимания и гражданска ангажираност. Симеон получи медала от представителя на учебното заведение Александър Тодоров, който уточни, че наградата е за стимулиране на млади хора, проявили необикновена смелост и воля да отстояват гражданските свободи на хората. Зрелостникът получава и пълна стипендия за обучение,.

„Всяко признание дава повод за преосмисляне на направеното. В това училище, което смело заявявам, че е институция, се стараех да създам нов модел на мислене. Не се страхувайте, за да бъде бъдещето ваше“, каза Симеон, който е бивш председател на Училищния парламент и двигател за провеждане на Национален форум за ученическо самоуправление. Той е ученик в първата паралелка 1:1.