Здравко Димитров също получи и плакет от СУ “Васил Левски” по време на тържествената церемония, която бе предавана на живо в YouTube

Кметът Здравко Димитров поднесе цветя и се поклони пред паметника на Апостола в двора на Спортното училище тази сутрин. Градоначалникът, възпитаник на СУ „Васил Левски“, се включи в част от инициативите, с които днес учебното заведение отбелязва своя патронен празник.

Епидемичната ситуация наложи хибридно честване – присъствено в клуба на Спортното училище и онлайн предаване на живо в екипите на класовете в MS Teams и YouTube канала на школото.

„Всяка победа в името на доброто е нашето „благодаря“. Няма лесна победа. Покорявайте нови образователи и спортни върхове“, каза в приветствието си директорът Ружка Генова, след което връчи плакет с благодарност за прослава името на Спортното училище на кмета Здравко Димитров – бивш баскетболен национал, носител на международни отличия.

„Това училище е еталон и аз се гордея, че съм негов възпитаник. Бъдете здрави и по-често да ви виждаме на почетната стълбичка“, обърна се към учениците в залата кметът. По молба на директора Ружка Генова той награди и двама изявени преподаватели – зам.-директора и учител по спортна подготовка Михаела Стайкова и ръководителя на ИКТ направлението Гергана Джарова за отличната организация тна обучението в електронна среда.

Плакети получиха също зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков и началник-отдел на същата дирекция Петър Зехтински.

Носителите на отличията връчиха наградите на най-добрите спортисти на училището за миналата година.

За втора поредна година Йосиф Миладинов „Младост 91“ застана начело на класацията. Негов учител по спортна подготовка е Стефан Георгиев. На държавното първенство по плуване при юноши старша възраст, което се проведе на открит басейн във Варна миналата година, Йосиф  успя да запише два нови национални рекорда, като с единия от тях допълнително смъкна времето в олимпийския си А норматив. На 100 метра бътерфлай записа време от 51 секунди и 55 стотни, а в свободния стил на 100 метра – 49 секунди и 27 стотни. Майката на Йосиф получи наградата вместо него.

На второ място се класира Николай Стоичков. Той е част от националния отбор на България в неговата възраст. Николай се нареди четвърти на световното първенство по вдигане на тежести в Перу, в категория 96 кг при кадетите до 17 г. Представителят на СКВТ „Марица“ с учител по спортна подготовка Борислав Налбантов направи два успешни опита в състезанието – 132 кг в изхвърлянето при второто си излизане на подиума и 160 кг в първото си изтласкване, а малко не му достигна да закове накрая 168 кг над главата си.

На трето място се класират състезателките на ВК „Марица“  Златина Друмева и Мила Пашкулева с учител по спортна подготовка Атанаска Никифорова. Девойките станаха част от националния отбор, представил страната ни на европейското първенство по волейбол, проведен в Хърватия и Босна и Херцеговина миналата година.

Четвъртото място е за Венелина Петкова, лека атлетика, с учител по спортна подготовка Тодорка Тодорова. Девойката от АЛСК „Тракия 96“ беше част от състава на българския отбор на Балканския шампионат за юноши и девойки, който се проведе през септември в Истанбул. Венелина е шампионка на копие при юношите и девойките под 20 години през 2020 година.

Петото място заема гребецът Христо Кирачен с учител по спортна подготовка Златко Караиванов. Тренира в СК „Хеброс“ от седем години. Христо е част от националния отбор на България през последните три години и е в олимпийския резерв на училището.

На шесто място се нарежда Радостина Ангелова, кану-каяк, с треньор Димитър Генов. Радост тренира в СККК „Тракия“.

На седмо място  се класират двама състезатели – Ивета Кунчева и Иван Мегленчев. В избрания от тях спорт – кану-каяк, ги тренира учителят по спортна подготовка Нина Мекерешка. Близката им цел е медал на Европейското първенство през 2021 година.

Осма се нарежда Преслава Зокова. Учител по спортна подготовка на плувкинята е Ваня Димитрова. Преслава е от ЖПК „Младост“ и стана двойна шампионка на миналогодишното държавно лично отборно първенство по плуване за юноши и девойки младша възраст на 50 и 100 метра бруст.

Девети е Илиян Вардинов с учител по спортна подготовка Славяна Раденкова – ПК „Пловдив 2019“. През последните две години той е част от олимпийския резерв на училището.

На десето място се класира Александър Делчев, борба свободен стил, с учител по спортна подготовка Александр Грибков. Седмокласникът тренира в СКБ „Локомотив“.

Заместник-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов се включи онлайн и също поздрави учениците с патронния празник.