„Благодарността, която се връща като резултат, ме стимулира“, каза в интервю за онлайн събитието директорът Николай Радев

Ученици, класирани на национални олимпиади и международни състезания, бяха отличени на патронния празник на Езикова гимназия „Пловдив“, който се проведе онлайн в училищното импровизирано телевизионно студио. Въпреки епидемичната обстановка, която наложи редуване на присъствено и онлайн обучение, учениците са постигнали забележителни успехи. Общият брой на допуснатите до националния кръг на олимпиадите по различни предмети през учебната 2020/2021 година, е 27. Четирима се класират в първата седмица на националния кръг на олимпиадата по български език и литература в групата 8-10 клас: Ивана Герджикова, Мария Денева, Йоана Савова и Анна-Мария Кирева.

На Международния турнир „Математика без граница“ учениците от Английската печелят 9 златни и 5 сребърни медала. На 27-то национално коледно математическо състезание – сребро и бронз. На математическия турнир „Иван Салабашев“ Арман Терлемезян от 9 а клас е класиран на първо място.

Изключителни са постиженията на Ива Ичевска от 9 в клас, която преди дни завоюва първо място на финала на Хонгконгската математическа олимпиада BBB и постигна максималните 100 точки, печелейки титлата Perfect Scorer на квалификационния кръг на HKIMO. Тя има също 3 първи места на Есенния математически турнир „Черноризец Храбър”, на есенния кръг на „Математика без граници” и на Коледното математическо състезание. От 2016 година досега Ива е член на Клуба на успелите деца на България към Фондация „Димитър Бербатов“ в 2 направления – математика и музика. Тя е стипендиант за 2020 г. на Фондация “Шанс за децата и природата на България”.

Водещите новинари в телевизионното студио отчетоха и отлично представяне на ученици на ЕГ „Пловдив“ и на олимпиадата по английски език, където до националния кръг са достигнали 5 гимназисти. На олимпиадата по немски език за националния кръг са класирани 6 ученици. Представители на Английската ще има и на националните кръгове на олимпиадите по география и икономика, философия, биология и здравно образование, физика, химия и опазване на околната среда.

Гости в празничното студио бяха двама от учениците, постигнали забележителен успех – допуснати до националния кръг на две олимпиади: Дарина Стателова от 12 а клас (английски и немски) и Стефан Трендафилов от 12 б (български и немски).

За националния кръг на Многоезичното състезание са се класирали 11-класниците Антония  Георгиева и Костадин Лулчев, а до националния етап на на състезанието по Творческо писане на английски са били допуснати Надежда  Златарева, Николай  Христов, Хрис -Мария Славова и Венелина Стойчева.

На Пролетното национално състезание по физика отлично са се представили Емил Манчев – 9а клас (4-то място)  и Антония Мазникова от 9 а клас. На 51-то състезание на клуб „Квант“, проведено през април, отборът на ЕГ „Пловдив“ с ръководители Мария Казанджиева и Костадина Кацарова, заема първо място.

„Аз съм най-гордият директор в цяла България. Въпреки трудната година с безброй предизвикателства и общия труд на учители и ученици, отново можем да се похвалим с невероятни успехи. Благодарността, която се връща като резултат, ме стимулира“, призна в интервю за онлайн празника по повод 63 години от създаването на гимназията директорът Николай Радев.

От класните стаи на Английската са тръгнали много изявени личности на науката и културата, на изкуството и спорта. Сред тях е и ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева, която се обърна в специално послание към настоящите възпитаници и им пожела да бъдат силни в изпитанията.

„Английската гимназия ми даде модерен поглед към живота, подари ми ценни приятелства, които пазя и до днес“, призна проф. Мурджева и припомни знакови имена на учители, като не пропусна емблематичния директор Любен Христов.

Виртуалният празник продължи с изпълнения на Елица Алексиева, спечелила първа награда на фестивала „София Open Dens“, провел се през април в  зала „Арена Армеец“. 8-класничката се класира на първо място и на Държавното първенство “Plovdiv Open”, а съучениците й видяха “Вариация на Пахита” и „Приятелките на Китри“ от балета „Дон Кихот“ (с Божидара Криворова).

В танцовата програма бяха включени изпълнения на 9-класничките Виктория Николова и Весела Бонева, представени на сцената на театър „Прадо“ в Испания на състезание за Световната танцова купа.

Към списъка на грациите, възпитаници на гимназията, е и Симона Тодорова от 8 з клас, която е състезателка по художествена гимнастика към спортен клуб „Тракия Пловдив“, носител на призови места от републикански и международни състезания. Тя се представи със съчетание на топка от международния турнир “Academic Winter Cup”, където печели златни медали в многобой, на топка и въже.

Шекспир на английски.