Зрелостничката Ивайла Ташукова с пълна стипендия за обучение в Германия

40 ученици, класирани за участие на национален кръг на олимпиада и постигнали отлични резултати, бяха наградени днес на патронния празник на Езикова гимназия „Пловдив“. Събитието, посветено на историята, традициите и постиженията на създаденото преди 64 години учебно заведение, се състоя в панаирното градче.

„Вашите резултати са такива, че нашето училище винаги ще бъде сред първите в България“, обърна се към препълнената палата 7 директорът Николай Радев, след което поименно повика на сцената всички изявени момчета и момичета, за да им връчи грамоти. Безспорно едно от най-големите постижения е това на зрелостничката Ивайла Ташукова, спечелила пълна стипендия за обучение в Германия. 12-класничката е сред шестимата български младежи с DAAD стипендия за изключителни постижения по немски език, която покрива изцяло разноските за обучение в избран немски университет. Право да кандидатстват за стипендия пред Немската служба за академичен обмен имат ученици с отличен успех и изявени способности.

Още една зрелостничка постига отличен резултат от национална олимпиада, но по английски език и това е Екатерина Вълева. Нейната оценка е 5,75.

Първото място на националната олимпиада по немски език за 10 клас е за възпитаника на Английската под тепетата – Емил Манчев. Другото му постижение е второ място на олимпиадата на Гьоте институт – ниво В2. Наред с успехите по немски, Емил участва и в националния кръг на олимпиадите по български и по физика.

Първо място в националната олимпиада по български за 11 клас печели Марина Узунова, която също получи грамота.

За пореден път грамота бе присъдена и на 10-класничката Ива Ичевска, класирана на второ място в математическото състезание „Европейско кенгуру“. От 2016 година досега Ива е член на Клуба на успелите деца на България към фондация „Димитър Бербатов“ в две направления – математика и музика. Тя е и стипендиант на фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Директорът Николай Радев отличи постигналите високи резултати от националните кръгове на олимпиадите по история, география и икономика, биология, философия, многоезичното състезание.

„Днес е празник за всички нас, които имаме ясното съзнание, че светът, в който живеем, се нуждае от идеи, от хора със знания и разум, от споделяне на общочовешки ценности“, обърнаха се водещите към своите съученици, след което на сцената се качиха талантите на училището, които повдигнаха градуса на настроението. Поп и рок певци, вицешампиони на България в стандартните танци, победители в конкурса за есе на фондация „Стоил Куцев“, лауреати на музикални конкурси, спортни и театрални надежди доказаха, че Английската е дом не само на знаещите, но и на творческите натури.