За какво служи хурката и каква е символиката в българското възрожденско облекло разказа на учениците от ОУ „Васил Петлешков“ музейният педагог Светлана Василева

Как могат да разпознаят задомените мъже и жени от тези, които все още не са семейни и хората от различни професии научиха седмокласници от ОУ „Васил Петлешков“ на онлайн урок, реализиран съвместно с Регионалния етнографски музей.

Макар и виртуално, децата имаха възможност да наблюдават типични възрожденски дрехи и елементи от облекла и успяха да разберат по какво се различават различните обществени групи през Възраждането. По изключително атрактивен начин музейният педагог Светлана Василева поднесе темата за символиката на българското облекло през тази епоха и обясни, че по дрехите се е съдило и за материалното благосъстояние.

На открития урок, иницииран от преподавателя по история Николина Барбутева, децата „се срещнаха“ с хурката и научиха за какво служи.

В хода на урока стана ясно, че всеки елемент от носията има важно значение. Кръстните и кръгови знаци са извезвани, за да предпазват от зли сили. Със същото значение е и зигзагът в шевиците, който се използва пак за защита и дори се забелязва в начина, по който участниците са се хванали за ръце в едно хоро. Работливите моми също могат да бъдат разпознати, ако са извезали с повече мотиви своите бели ризи, обясни Светлана Василева. Заможните господа в обществото изпъквали с носенето на вълнени кожуси и надиплени потури. Колкото са по-широки потурите, толкова повече плат е бил нужен за ушиването им, следователно техният притежател е имал достатъчно финансови средства, поясни музейният експерт.

„Децата бяха изключително въодушевени и сами достигнаха до извода колко е важна съвместната работа между училището и музея и че часовете по история могат да бъдат още по-полезни и интересни, макар и онлайн“, каза Барбутева.