Точно в 12 часа днес гилдията ще отдаде почит на колегите си, които не успяха да се справят с коварното заболяване

С едноминутно мълчание днес ще бъде почетена паметта на починалите от КОВИД-19 учители. Денят е избран неслучайно, тъй като е празник на учителя по цял свят. Световният ден на учителя е определен от ЮНЕСКО през 1994 г., когато се навършват 40 години от приемането на препоръките за статута на учителите. В България денят се отбелязва от 2006 година, когато е обявен с решение на правителството.

Точно в 12 часа днес пловдивски учители ще отдадат почит на колегите си, които не успяха да се справят с коварното заболяване. Така те се присъединяват към инициативата на Интернационала на образованието.

„Изпратих писма до всички председатели на СБУ в областта, за да уведомят директорите. Дори да са в час, колегите пак могат да засвидетелстват своята почит“, каза регионалният председател на синдиката Петранка Калоферова.

Мотото на Световния ден на учителя през 2021 г. е: „Учителите в основата на възстановяването на образованието“ („Teachers at the heart of the education recovery“). На 5 октомври милиони хора по света отправят своето послание за зачитане на огромната роля на учителите в укрепването на обществата в хода на пандемията и изразяват своето преклонение към педагогическите специалисти като предводители на световния прогрес и науката, които неуморно работят в името на образованието и бъдещето на всяко дете.