37 са пълните шестици от теста по биология, по химия са само 6

Всеки трети е скъсан на теста по биология в Медицинския университет. По химия 39 на сто от кандидат-студентите са получили двойки. Това показват резултатите от проверката на писмените работи. Припомняме, че желаещите да учат медицина, стоматология или фармация се явяват на единен изпит по биология и химия, като за всеки от модулите получават отделна оценка, която участва в балообразуването.

„Пълните шестици по биология са 37, а по химия са само 6“, каза за „Уча в Пловдив“ зам.-ректорът проф. Ани Белчева.

Както в предходните кампании, така и сега, кандидат-магистрите са се справили по-добре с изпитния материал по биология, отколкото по химия. Като цяло жените са се представили на по-високо ниво. 30 на сто от представителите на нежния пол са получили слаби оценки по биология, докато при мъжете процентът е 35. По химия скъсаните момчета са 44%, а момичетата с двойки са 37 на сто.

По биология 11 на сто от кандидатите имат оценки между 5.50 и 6.00. Отличниците по химия са общо 7%.

7,83% от кандидатите имат оценка между 5.00 и 5.49 по биология, а 11 на сто – между 4.50 и 4.99. По химия 5,93% са оценени между 5.00 и 5.49. Кандидатите с оценка от 3.00 до 3.49 са 20,4%.

Предварителните разчети показват, че пет момичета ще спорят за място в специалност „Медицина“. 641 от общо 1279 кандидати са посочили тази магистърска специалност като първо желание. А местата са 146. Висшето училище приема равен брой момичета и момчета. 322 са кандидатите за „Стоматология“, които ще се състезават за 73 места. Бройките за „Фармация“ са 88, а желаещите 312. Съотношението при момчетата ще е 3:1. От състезанието автоматино отпадат кандидатите, получили двойки на един от двата модула от теста.

„Няма да бъдат класирани кандидати с бал под 24“, уточни проф. Белчева. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 13 юли.

3 КОМЕНТАРА

  1. Елементарни бяха и двата.
    Имало било кандидати от Гоце Делчев, Ямбол, Ловеч и не знам си откъде другаде.
    Медицината не е за всеки, особено когато интелектуалния ти потенциал стига колкото да се научиш да караш комбайн.
    Другия път да си стоят по селата.

    • Интересно е как човек с две шестици, които лично за мен са непосилни за постигане, не може да се абстрахира от предразсъдъците към хората от по-малки градове.

  2. Трябва да включат математика ,не биология ! Само цифрите ги интересуват.

Коментарите са затворени.