Медицина, икономика, педагогика и IT технологии – най-предпочитани

Девойки напират за морския флот, признават нашите дипломи и в Япония

 

DSCF4720

 

На един кандидат се падат по две места за висшите училища у нас, тъй като заявеният от университетите прием е с 30% по-голям от завършващите гимназисти. Това стана ясно на откритата днес 20-а поред кандидатстудентска борса в пловдивския филиал на Техническия университет. Щандове подредиха 24 държавни и частни висши училища, два професионални колежа и три фирми, свързани с образование. Част от зрелостниците ще изберат да учат в чужбина, така че битката между родните вузове ще е жестока.

Медицина, икономика, информационни технологии и педагогика, са сред най-предпочитаните от кандидат-студентите специалности, заяви проф. Анна Аладжеджиян, изпълнителен директор на сдружение „Кандидатстудентската борса” През последните години се отбелязва и интерес към педагогическите специалности, твърдят от СУ „Климент Охридски”. Това се обяснява с цялостната политика на Министерството на образованието, която гарантира развитие и грижи за учителското съсловие.

 

Най-посещаван в първия ден бе щандът на Пловдивския университет, на който младежите се интересуваха от филологиите и икономиката. Те заявиха, че предпочитат да продължат образованието си в България. Като цяло обаче интересът към изложението отслабва с всяка изминала година, тъй като доста от висшите училища изтеглиха предварителните кампании още от февруари, а в сайтовете им може да се намери пълна информация за програми и учебни планове.

 

Огромен интерес от страна на девойките отбелязва Висшето военоморско училище. Представителките на нежния пол атакували главно специалностите „Експлоатация на флота и пристанищата” и „Мениджмънт на водния транспорт”. От новата академична година вузът пуска и две нови – „Информационни технологии в морската индустрия” и „Корабоплаване”, които вече са запълнени на предварителните изпити.

„За миналата година нямаме нито една празна бройка в специалност, защото в световен мащаб има глад за кадрите, които произвеждаме, освен това става дума за добре платена професия. Преди няколко месеца  подписахме договор с Япония, че който от нашите випускници завърши, ще може веднага да започне работа на корабите под японски флаг. Досега се искаше  допълнителна квалификация”, обясни за „Уча в Пловдив” капитан-лейтенант Ивайло Бакалов.