В ОУ „Алеко Константинов” днес отбелязаха и Деня на бесарабските българи по инициатива на учителя по български и руски език от Украйна Надежда Друмева

По нетрадиционен начин ще отбележат Деня на народните будители ученици, учители и родители от ОУ „Алеко Константинов” – навръх 1 ноември те поемат за Мадрид, за да гостуват на първото българското неделно училище „Св. Иван Рилски”. В него се обучават над 150 деца, като занятията се провеждат в държавно испанско училище „Нумансия”, предоставено благодарение на двустранно споразумение между Испания и България за ползване на класни стаи за нуждите на нашите неделни училища. Като подарък пловдивските деца ще занесат книги и учебници, а началният учител Марияна Найденова ще изнесе открит урок за будителите. В групата са включени ученици от втори, трети, пети и седми клас.

„Поддържаме чудесни отношения с училище „Св. Иван Рилски”, като идеята на посещението ни е да окажем методическа подкрепа на колегите. Убеден съм, че срещата между децата също ще бъде изключително вълнуваща. Учениците от ОУ „Алеко Константинов” подготвят специална програма, в която един от акцентите е „Азбучна молитва”, каза директорът Красимир Ангелов.

Постери с фотоси от българските неделни училища в чужбина са експонирани на школската ограда.

В училището днес бе отбелязан и Денят на бесарабските българи. Инициативата е на преподавателя по български и руски език Надежда Друмева. Самата тя е родена в Украйна, но 16-годишна се озовава в България, за да учи „Българска филология” в Шуменския университет. Работила е като учител в Шумен, Нова Загора и Плевен, но тази година съдбата я праща в Пловдив. Като състезател във волейболен клуб „Марица”, дъщеря й идва да учи в Спортното училище под тепетата, а заедно с нея тук се озовава и майка й.

„Благодаря на г-н Ангелов, че ми подаде ръка, надявам се да оправдая доверието”, сподели Надежда Друмева, след което разказа на петокласниците си, че денят на бесарабските българи се чества за пръв пъ през 1938 година. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника “Свето Преображение Господне” в Болград, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи.

„Бесарабски българи живеят в областта Бесарабия, разделена между днешните държави Молдова, Украйна и Румъния между реките Прут и Днестър. Бележити българи като Александър Малинов и Александър Теодоров-Балан са от Бесарабия”, обясни Друмева на учениците си. По думите й, те са народни будители, защото са запазили езика, културата, традициите и обичаите.

„Аз дойдох в България, за да науча български и да се върна обратно да преподавам, но съдбата каза друго”, споделя Надежда Друмева.