%d1%84%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba

Български учебник беше обявен за най-добрия сред всички европейски учебници, публикувани през 2016 година, на Франкфуртския панаир на книгата. ЕNVOLS, учебникът по френски език и литература за 11 клас на „Просвета“, бе удостоен със специалната награда на журито заради иновативния си подход при работа с литературни текстове. Тази награда се присъжда ежегодно само на един учебник, избран от всички възрастови категории и учебни предмети в рамките на конкурса BELMA (Best European Learning Material Award – Награда за най-добър европейски образователен материал).

„Идеята да се засягат общи теми от живота чрез четене и анализиране на френски и франкофонски текстове в оригинал, развива мисленето и ценностната система на учениците“, коментира журито. Според оценителите учебникът предлага голямо разнообразие от образователни задачи и упражнения, съобразени с интересите на учениците. Председателят на журито – бивш директор на центровете за обучение по френски език към Френската търговска палата, Жан Клод Ласние заявява: „Аз самият научих много нови неща,след като прочетох този учебник“.

Автори на учебника са Илка Антонова, Светлана Герасимова, Павлина Рибарова и Франсоаз Дьомужен. По ENVOLS вече преподават в елитните ни езикови училища.

През 2014 година българският учебник по британска и американска литература за 11 клас на „Просвета“ – „LitUps!“, беше отличен като най-добър в категорията си на Панаира на книгата във Франкфурт.

През 2009 година езиковата система по английски език за 5 клас HELLO! получи бронзова награда. Цялата система HELLO! за прогимназиалния етап беше оценена като най-добре разработената програма в Европа за преподаване на английски език на дете, за което той не е майчин.