Българска делегация от членове на Светновен образователен форум се включи в годишната конференция на Европейската асоциация на училищните директори, сред лекторите бяха зам.-председателят на ЕК за единния цифров пазар и бившият съветник на Тони Блеър

Вдъхновяващи лектори, впечатляващи практики и многобройни контакти. Така определи тридневното си участие в годишната конференция на Европейската асоциация на училищните директори българската делегация, водена от председателя на „Световен образователен форум България” и директор на ОУ „Райна Княгиня” Мария Гайдарова. Група от 10 директори от Пловдив, София, Варна, Банско и Бургас се включи в програмата на форума за иновации в образованието, на който присъстваха 700 училищни лидери от всички страни на ЕС. Международната конференция дава възможност за обмен на добри практики, генериране на идеи и осъществяване на контакти с организации и директори.

Участниците имали невероятния шанс да се срещнат очи в очи със зам.-председателя на Европейската комисия за единния цифров пазар Андрус Ансип. Бившият премиер на Естония в момента отговоря за информационните и комуникационните технологии и насърчаване на електронното управление в националните и администрациите на ЕС. Още преди 10 години всички естонски училища са имали свободен достъп по интернет.

Презентация пред участниците в конференцията прави и Чарлз Лийдбийтър – експерт по иновации и образование, консултирал компании и правителства по целия свят, бивш съветник на британския премиер Тони Блеър. Той е автор на няколко от най-продаваните книги за иновациите и образованието – „Масовата иновация не е масово производство” и „Иновациите в образованието: уроци от пионерите по целия свят”. Презентациите на останалите лектори  фокусирали вниматиего върху това как сегашните деца анализират информацията, как с роботизацията ще изчезнат много от професиите.

Нашите директори имали възможност да посетят естонски училища, за да се запознаят отблизо с процеса на обучение, организацията на средата и методиките на преподаване.

„В едно от училищата видяхме как второкласници работят спокойно с PowerPoint и Paint. Всяко дете има своя платформа, чрез която учи и споделя, може да качва материали и коментари, да изпълнява поставени задачи, да пише домашни работи и да прави проекти. Няма проблем дори да сподели любими песни, клипове, впечатления от книга, която е прочело, или пък случка от ваканцията. Учителят има достъп до платформата, за да проверява и коментира. Заедно с това той наблюдава личностното развитие на всеки ученик, социалните му контакти и странични интереси. В 9 клас ученикът получава на флашка базата данни от своята уебплатформа, която е и неговото електронно портфолио”, споделя впечатления от визитите Мария Гайдарова.

Проектно ориентираният подход е масово застъпен, като учителите по различни предмети работели заедно, разказват пловдивските директори. Дигитализацията била само средство за постигане на образователните цели. Естонските педагози споделили, че основната им задача е децата да бъдат щастливи и спокойни в училище, да се научат да учат, а не да възпроизвеждат наизустени факти и данни, да умеят да правят междупредметни връзки. Учителите имали учебен план, но не и разпределение по теми, което им давало свободата да работят спрямо нивото на групата.

Следващата конференция на Европейската асоциация на училищни директори ще бъде през 2020г в Кипър, а “Световен образователен форум” ще стимулира добрите практики и развитие на българските училища и чрез други инициативи. Първата предстояща е  майсторски клас ”Иновации в класната стая”, който ще се проведе в Пловдив на 14.11.2018г. с участието на експерти от Финландия, Белгия и Холандия.