Европейската столица на културата Пловдив бе домакин на 18-то издание на фолклорния форум, подкрепен от МОН

Фолклорен концерт под мотото „Нашите корени” събра в Пловдив млади таланти от частните детски градини и училища у нас. 18-то издание на форума се проведе днес, когато православната църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Домакини на събитието бяха  Частно основно училище „Бъдеще” и Частна езикова гимназия „Стоян Сариев”.

Концертната зала на Музикалното училище се изпълни до краен предел с облечени в автентични народни носии момчета и момичета. В приветствието си към участнците председателят на Българската асоциация на частните училища Мария Каменова заяви, че форумът е част от 21-годишната традиция на организацията и обединява усилията за съхраняване на културата и традициите ни. Тя удостои със статуетка на Асоциацията Наталия Михалевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН, която отговаря и за частните училища.

„Това, което постигнахте през последните години, е толкова ярко, че може да ви прави горди. От вашата мрежа са и първите иновативни училища у нас. Постигате видими резултати не само в областта на знанието, но и на възпитанието на вашите ученици”, каза Михалевска и връчи поздравителен адрес от името на зам.-министър Таня Михайлова.

По традиция Българската асоциация на частните училища среща малки, големи и още по-големи деца и ученици и техните учители и ръководители на фолклорния концерт. Те се представиха в четири категории: хорове (вокални групи), индивидуални певци или инструменталисти, танцови формации и групи или изпълнители на словесен фолклорУчастниците бяха разделени в три възрастови групи – предучилищна възраст, прогимназия и гимназиална степен.

Началото постави танцова формация „Веселите камбанки” от едноименната столична детска градина с Джиновски танц. Домакините от ЧОУ „Бъдеще” се представиха с две песни – „Някой хлопа, тропа, мамо” и „Садила мома”.