Екзалтирани абитуриенти изненадаха снощи зрителите, избрали в първия ден на пролетта да гледат емблематичния спектакъл на Драматичния театър – „Одисей“, реализиран като проект от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. На излизане от залата публиката се натъкна не на една, а на две паралелки зрелостници, решили да направят изненада за класните си ръководители.

Близо час преди падането на завесата пред входа на Драмата се озоваха момчетата и момичетата от 12 б на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“. За да подготвят подобаващо посрещане за класната си и учител по български език и литература Маргарита Терзийска. В заверата участвал преподавателят им по специални предмети инж. Елена Велкова, която завела своята приятелка на театър.

„Това е най-невероятният преподавател, който заслужава внимание. През изминалите пет години винаги ни е защитавала, независимо от проблемите, които й създавахме. Опитваше се да бъде партньор с нас, насърчаваше ни да развиваме потенциала си. Прощаваше ни грешките с надеждата те да ни направят по-мъдри. А какви баници прави…“, мотивира единодушното решение на класа за подготвената изненада Тиана Найденова, която има зад гърба си и мандат като зам.-младежки омбудсман. Терзийска си имала свое правило да посреща учениците за първия учебен ден с питка, приготвяла им кулинарни изненади за рождените дни, не пропускала спектакъл или концерт, в който участват. И тъй като ги смятала за част от семейството си, когато се родило внучето й, те първи научили и станали съпричастни към емоционалния момент.

Тъкмо, когато дванадесетокласниците от специалност „Интериорен дизайн“ разпъваха плаката с обичайния въпрос: „Ще дойдете ли с нас на бала?“, пред входа на театъра започна да се оформя нова група абитуриенти с балони. Оказа се, че са от 12 а на Професионалната гимназия по механотехника “Проф. Цветан Лазаров“, които решили в същата вечер да направят изненада за доскорошната си класна и преподавател по информационни технологии Гергана Калестрова. Съученикът им Костадин Димитров работел като разпоредител в залата и така дошла идеята за нестандартната покана. И както подобава за преподавател по информатика, зрелостниците бяха подготвили торта във формата на лаптоп с два клавиша – “да” и “не”.

Публиката стана съпричастна към емоцията на младежите и техните учители. Зрелостниците от Механото  нетърпеливо нахлуха във фоайето, за да пресрещнат Калестрова и съпруга й и да чуят заветното “да”. Абитуриентите от Дървото обаче бяха подготвили и фоейрверки, затова предпочетоха да останат подредени в двора. Трогната, Терзийска благодари и в добавка към букета получи оригинален комплект бижута.