Педагози от 56 училища от Пловдив и областта ще споделят опит на традиционната регионална конференция, организирана от РУО

„Педагогически практики в начален етап за повишаване учебните постижения на учениците и резултатите от НВО в 4 клас“ – това е темата на деветата регионална конференция „Училището – място за деца“, която се организира традиционно от Регионалното управление на образованието. Тази година тя ще се проведе на 29 февруари и 1 март в с. Белащица, а участие ще вземат 140 начални учители от 56 училища от Пловдив и областта.

Старт форума ще даде старши експертът Васка Атанасова, чиято презентация поставя акцент върху различните модели за формиране на идеи за иновативни практики в начален етап с цел подобряване на успеваемостта на децата и по-доброто им представяне на националното външно оценяване.

„Учениците ще постигнат по-добър резултат при всяко едно оценяване, ако учителят промени подхода си и не залага единствено на теорията, а и на практиката, като не просто предава знания, а развива умения. Добрите идеи се развиват в специфична среда и благодарение на общи модели, които подпомагат креативното, творческото, иновативното мислене“, поясни двигателят на инициативата Васка Атанасова.

„Паралели между образователна роботика, изкуствен интелект, социално и емоционално учене в начален етап“ е темата на доклада на проф. Румяна Папанчева от Университет „Проф. Асен Златаров“ – Бургас.

Програмата на форума е обособена в четири тематични направления – текущо планиране на учебния процес при отчитане резултатите от диагностиката, установените образователни постижения и дефицити; практическа насоченост и интердисциплинарен подход в обучението на ученици от начален етап; интегриране на информационните технологии; насърчаване на ценностно ориентирано поведение чрез училищна среда, благоприятна за формиране на социални и граждански компетентности.

Учителите ще разкажат как комиксът помага в литературното обучение на деца билингви, как мисловните карти създават поезия, ще споделят методи за повишаване на функционалната грамотност и за насърчаване на креативното мислене, ще представят модели за формиране на социални умения в 1 клас, както и прилагането на интердисциплинарен подход в часовете по български език.

Различните методи, техники и подходи на обучение, създадените добри училищни практики могат да бъдат намерени в Електронния сборник с материалите от конференцията, публикуван на сайта на РУО.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.