220 ученици са подали заявления да учат онлайн по желание, 280 – по здравословни причини, обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев

Родителските срещи и педагогическите съвети да се провеждат само онлайн. Това разпореди началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Провеждането на общи събрания, заседания на обществените съвети и оперативни съвещания същи трябва да се правят в електронна среда. Превантивната мярка е с цел да не се допуска струпването на учители и родители, след като още във втория ден след старта на учебната година бяха регистрирани първите случаи на коронавирус в учебни заведения – 16-годишен ученик с положителен тест от Математическата гимназия в Русе и 8 преподаватели в столичното 55-то училище. Въпреки че достъпът на родители до училищните сгради е ограничен, сутрин се наблюдава присъствието на повече хора, когато децата пристигат за първи час.

„Към момента ситуацията при нас е спокойна. Надявам се и колегите, и родителите да подхождат отговорно. Както знаем обаче, обстановката е динамична, затова сме в непрекъснат контакт с колегите и стриктно следим какво се случва“, коментира за „Уча в Пловдив“ Киркова.

Междувременно продължава събирането на информация за желаещите да избегнат присъствената форма и да учат в електронна среда и в дистанционна форма.

„Към момента подадените заявления за дистанционно обучение на ученици са близо 500, като “очаквам голяма част от училищата да предоставят компенсаторно обучение”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес преди откриването на четвъртата национална конференция “Образование 4.0”. По здравословни причини са подадени заявления от близо 280 ученици, а 220 са молбите, внесени по желание от ученици, които искат да учат онлайн.

Предстои да бъдат създадени 15 центъра за дистанционно обучение в страната. Очакаванията са един от тях да бъде Математическата гимназия, но списъка ще се определя от МОН. Според министър Вълчев се очаква малка част от учениците да се включат в т.нар. дистанционни центрове, тъй като повечето предпочитат присъствената форма в клас.

“Поставяме си за цел всички училища в страната да имат wi-fi мрежа, която да обхваща цялата сграда, а не отделна част от нея”, каза той и припомни, че тази идея е била финансирана в предходните години, но все още има училища, в които мрежата не е изцяло изградена.