Ремонти по Оперативна програма „Региони в растеж“ спъват старта на учебната година в няколко професионални гимназии

Антоанета Пакова е новият началник на Регионалното управление на образованието, която бе избрана за ръководния пост след конкурс в МОН миналата седмица. Тя е дългогодишен началник-отдел “Административно-правно, финансово, стопанско и информационно обслужване” в РУО, била е главен секретар в Център за развитие на човешките ресурси. Изпълнявала е и временно длъжността „началник“.

Разговор на Деляна Лукова

 

–   Г-жо Пакова, МОН вече публикува четирите възможни варианти за новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус, очакват се насоките. Какви са нагласите в Пловдив и областта?

–  Да, документът е изпратен за съгласуване в Министерството на здравеопазването, предстои обсъждането му в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество на 24 август, след което ще бъде изпратен в окончателен вариант на детските градини, училищата и Центровете за подкрепа на личностното развитие. Има разписани задължителни и препоръчителни мерки, които осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип – отделен клас, училище или учебни заведения в конкретно населено място. Това ще зависи от епидемичната обстановка, спецификите на училището и учениците. Образователните институции могат да изработят свои вътрешни правила, като стремежът е да бъдат затваряни само в краен случай.

–   Вероятно и тази година ще се наложи превключване към обучение от разстояние в електронна среда, обезпечени ли са децата и учениците с технически устройства?

–   По данни на РУО 93,63% от учениците и учители в Пловдивска област разполагат с устройства, а с интернет – 93,62%. С последната поръчка на МОН на стойност 6 млн. лева очаквам потребностите да се задоволят на 100%. Нашата област е с малък недостиг.

–   Проект „Равен шанс за достъп до образование в условия на кризи“ предвижда и обучение за работа с електронни устройства на първокласниците. Кога ще се случи то?

–   Всеки директор трябва да го организира със своя заповед. Обученията ще са в малки групи – до 5 деца, и в рамките на 4 часа в извънучебно време. Най-вероятно ще е след старта на учебната година. Проектът обаче позволява тези дейности да са и преди това в училища, които организират дни за адаптация на бъдещите първокласници. Но понеже все още децата са пръснати, повечето директори ще го направят след 15 септември.

–   Анализът на МОН за обучението в електронна среда съдържа тревожни изводи за увеличаване на отпадащите. Какви ще са действията по Механизма за обхват и задържане в навечерието на новата учебна година?

–  През миналата учебна година са отпаднали само 264 ученици в Пловдивска област. Това е малко на фона на големия брой деца, които имаме, и ни поставя почти наравно със Софийска област.

Със заповеди от 30 юли вече са сформирани и работят екипите за обхват. Директорите следят дали успешно положилите поправителни изпити ще продължат да учат и ги съветват относно избора на училище. Ако има информация, че децата са в чужбина, няма да се налагат обиколки по домовете. Въпреки че директорите са разпоредили да се извършват регулярните обходи, когато семейството е на адреса, а детето не е записано в училище. Приоритет е обхватът на 5- и 6-годишните в подготвителните групи, както и на първолаците. Вече добре работим с МВР и социалните служби, кметовете по места също ни подкрепят.

– Как вървят летните ремонти, навсякъде ли учебната година ще започне безпроблемно?

– Има индикации, че е възможно да не стартира учебната година в ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ поради неприключили ремонти по Оперативна програма „Региони в растеж“. Предстоят разговори с фирмата изпълнител. Предстои анализ на информацията в срок до 26 август, която ще се изпрати в МОН и оттам ще бъдат дадени инструкции как да се процедира. Същата фирма извършва ремонта и в съседните две професионални гимназии – ПГТСТ „Гоце Делчев“ и ПГТ „Проф. Асен Златаров“. На този етап проблемът е основно в ПГ по строителство, архитектура и геодезия, като се надяваме и там учебната година все пак да започне. По същата оперативна програма обаче тепърва трябва да започнат ремонти в Националната търговска гимназия и Професионалната гимназия по битова техника. Най-вероятно този в НТГ ще бъде отложен за следващата година, но все още не окончателно решено, защото изпълнителят е същият като на ПГ по битова техника. Обсъждаме вариант учениците от гимназията по битова техника да бъдат преместени учениците в сградата на Професионалната гимназия по машиностроене. В този случай обаче ще се наложи обучение на две смени.

–  Има ли решение по казуса с училището в Житница, където родителите пращаха жалби до РУО и МОН, до община Калояново с искане да бъде освободена директорката? Дори заплашиха да бойкотират учебната година.

–  Инициирах 3-4 срещи с кмета на Калояново и две с кмета на Житница. Има внесено и парламентарно питане до министъра във връзка със ситуацията в училището. Във вторник вечерта бях поканена от родители и отново бях в Житница на среща с тях в читалището. Подробно им беше обяснено каква е процедурата по Кодекса на труда и се надявам да запазят спокойствие и търпение за нормално стартиране на учебната година. Има процедури, които вероятно ще продължат и след 15 септември. Връчили сме ново писмо, в което искаме писмени обяснения на директора на база проверки на МОН и общината.

–  Извършихте ли проверки  в училищата, където имаше озадачаващо високи резултати от НВО в 4 клас, нередности с диктовката?

–  Тази година имаше НВО в 4. клас,  а миналата година то не се състоя заради пандемията. Поради това тази учебна година не сме правили анализи и съпоставки. Това, което е обсъдено със старши експерта по начално образование, е на места директори и учители заедно да сравнят резултатите и ако се наложи да окажем методическа помощ.

–   Проведохте информационна кампания за ваксинацията, увеличава ли се делът на ваксинираните педагогически специалисти в региона?

– Чакаме учителите да се върнат и след 1 септември ще пуснем писмо и ще изискаме обобщена информация до 7 септември. След като бяха оповестени резултатите, че с малко под 20% ваксинирани образователната система Пловдивска област е на едно от последните места, се надявам това да се променило. Допълнителен стимул е въвеждането на облекчен режим на работа на ваксинираните – възможността да не носят маска, както и при нови превключвания да останат да работят учебни заведения със 100% ваксинирани екипи. Искаме максимално присъствен учебен процес, с осигурени в максимална степен противоепидемични мерки. При евентуално ново преминаване към обучение от разстояние в електронна среда това ще се прави последно за начален курс.  Добре е да се мисли и за осмокласниците. В предишни години имаше неодобрение от родителите, основно на ученици от езикови гимназии, където тогава започва интензивното изучаване на чуждия език. Но на първо място е опазването на здравето на децата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.