Проф. Иван Иванов се обръща към ученици, учители и родители да подкрепят дарителската кампания за строеж на модерна детска болница

Началникът на клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Иван Иванов отправя призив по случай откриването на учебната година към ученици, учители и родители, за да подкрепят дарителската кампания за строеж на модерна детска болница. Той е председател на организационния комитет на инициативата „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”.

„Първият учебен ден е знак за ново начало и нови възможности пред вас, учениците, знак за нови предизвикателства пред вас, техните любими учители, и надежда за вас, родителите, че децата ви ще се развиват щастливи в дружелюбна и мотивираща среда.

Затрогващо е усещането, че днес прага на училището прекрачва бъдещето на Пловдив и България – бъдещите учители, лекари, юристи, инженери, хора на изкуството и управленския елит, представители на всички познати и непознати към настоящия момент професии.

Но има едни деца, които днес нямат възможност да пристъпят прага на класната стая и които жестоко тъгуват за нея. Това са болните деца, и най-вече тези мили, жални малки пациенти с тежки хронични или онкологични заболявания. Това са нашите деца – на  Клиниката по педиатрия, която се грижи и ги лекува. Те прекарват голямата част от годината в клиниката, защото състоянието и лечението им го налагат и защото съвременната медицина дава възможност да мечтаят за бъдеще, в което ще са здрави”, се казва в обръщението на проф. Иванов.

Монотонният им престой в малки кутийки с по четири стени в сграда, строена преди един век,  мотивира екипът на клиниката да започне дарителска кампания за строеж та нова болнична сграда – модерна, просторна и уютна, в която малките пациенти да могат да се чувстват като у дома си.

„Доброволци им помагат да учат уроците си, но условията, в които живеят, докато тече лечението им, сега са неприветливи, несъответни на съвремието. Нашите деца не се оплакват. Налага им се да бъдат смели, за да преборят тежките си болести. Нека заедно върнем светлината в очите им и им подарим най-добрата болнична среда, която те заслужават. Те също са част от бъдещето на България, ваши приятели – настоящи или бъдещи, а и всеки от нас може да се озове в тяхната позиция в някой момент”, казва още проф. Иванов.

Много училища в Пловдив организираха свои събития в полза на дарителската кампания за строителство на нова детска клиника  – концерти, първомартенски, великденски и коледни базари, тържества по случай деня на детето.

Дарение вместо букет за първия учебен ден е призивът на СУ „Любен Каравелов”, който бе последван от много училища на район „Централен”.

До момента са събрани общо 30 000 лева за деветте месеца от старта на кампанията.

1 лев, чрез SMS с текст DMS KLINIKA на номер 17 777.