Абитуриенти от ЕГ „Иван Вазов“ и от Националната търговска гимназия спечелиха второ и трето място на 15-тото издание на конкурса, организиран от общината

Идеята за иновативно обучение по роботика и програмиране в детските градини донесе на начален учител приза „Най-добър млад предприемач на Пловдив“. Василена Стойнова от СУ „Симон Боливар“ спечели първото място и чек на стойност 10 000 лева, за да реализира своя бизнес план.

Церемонията по награждаване на победителите в 15-тото издание на конкурса, организиран от Община Пловдив, се състоя тази вечер в „Гранд Хотел Пловдив“. Право да представят бизнес планове имаха участници от 18 до 35 години с постоянен или настоящ адрес на територията на града.

Зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков припомни условията на инициативата и представи журито от външни експерти, академични преподаватели, представители на студентските съвети и на общинската администрация, оценявало предложенията и определило четирите най-добри бизнес идеи по 13 критерия за оценка.

Голямата награда бе присъдена на „Роболюбец“ на преподавателя в начален етап Василена Стойнова. Тя има едва двугодишен стаж в класната стая, но освен „Начална и предучилищна педагогика“, е завършила и магистратура по информационни технологии.

„Технологиите трябва да са проводник на знания, комуникация и информираност. Не бива да допускаме децата да ползват телефона и таблета само за игри, а да използваме устройствата, за да ги научим да кодират, да работят в екип, а защо не и да развиват фината си моторика“, разсъждава Стойнова.

Амбицията й е да въведе занимания по роботика и програмиране за най-малките в общинските детски градини, така както децата развиват артистични и спортни умения след задължителните занимания по теми от учебно-възпитателната програма.

Абитуриентка от Националната търговска гимназия спечели втората награда и сумата от 6000 лева, за да реализира проекта си „Зелено пътуване“. Идеята на Ивелина Караатанасова, която завършва специалност „Банково дело“, е да създаде платформа за екосъобразно алтернативно придвижване. В нея в реално време ще бъдат подавани данни за ремонти, затворени пътища, трафик и т.н., а идеята е хората да бъдат улеснени и насърчени да използват велосипеди, тротинетки, обществен транспорт, вместо автомобили.

Въпреки че е едва на 18 и се готви да заминава за Германия, където ще изучава дигитални медии и икономика, Ивелина е категорична, че ще реализира идеята си в родния Пловдив при първа възможност. На дипломния проект, който е и втора матура за зрелостниците от професионалните гимназии, тя получава от комисията 200 от максималните 200 точки или оценка 6.00. Наред с това е доброволец в БМЧК.

Третото място (чек за 3000 лева)и наградата на Висше училище по сигурност и икономика (500 лева) спечелиха абитуриенти от ЕГ „Иван Вазов“. Георги Дойчев и Савина Димитрова от паралелка с немски език, печелят журито с проекта си „Осмото тепе“. Идеята им е да отворят магазин, който да издава сертификати на туристи, посещаващи най-стария жив град в Европа. Той ще е персонален, на български и поне още 10 езика, и ще удостоверява, че съответният човек е бил в Пловдив, за да се докосне до архитектурно-историческото и културно наследство.

„Ще се рекламираме в Инстаграм, Тик Ток, Фейсбук, имаме вече дизайн на сертификатите, които ще се дават в папка“, пояснява Георги, който възнамерява да продължи образованието си в Аграрния университет. Савина пък се готви да учи във Виена, но се колебае между „Международни икономически отношения“ и „Психология“.

Втората трета награда бе присъдена на второкурсничка от Пловдивския университет, която иска да отвори зоомагазин в село Ягодово. Даниела Илиева е студента в специалност „Икономика и бизнес“.

За настроението на зрителите се погрижиха талантите от “Тракийска младост” при СУ “Любен Каравелов”.