ОУ „Петър Берон“ отбеляза днес патронния си празник, макар и онлайн

„С мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко – любовта между хората“. Йовковият цитат от „Песента на колелетата“ е изписан върху постер, закрепен на оградата на ОУ „Петър Берон“.

Инициативата портретите на национални герои и знакови творци, заедно с техни крилати мисли, да оживят върху винилите е по повод Деня на будителите и патронния празник на училището. Минувачите край оградата могат да си припомнят откъс от Ботевото стихотворение „Борба“, че „Светстните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита“, призива на Левски: „Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим на едно“. Раковски, Каравелов и Вазов също са увековечени с портрети и заветите си към поколенията.

Заради мерките, свързани с пандемията обаче, училището днес остана празно, тъй като учениците се обучават изцяло в онлайн среда. Празникът бе отбелязан във виртуалните класни стаи.

„Надявам се да вдъхновим децата, когато се завърнат присъствено. Знанията не се ограничават само в пределите на класната стая и училищния двор. Убеден съм, че инициативата ни ще докосне всеки пловдивчанин, който, минавайки край училищния двор, ще си припомни славното ни минало и личностите, които ни дават повод за гордост“, казва директорът Стефан Кичуков.

За трета поредна година учениците изучават засилено програмиране, като от тази есен надграждат наученото с роботика. STEM комплекти LEGO са осигурени по спечелен проект на община Пловдив и дофинансирани от бюджета на училището.

За първа учебна година се води обучение по шахмат от професионален треньор, като за целта във всеки клас има осигурен комплект, дарен от родители и приятели на училището. ОУ  ”Д-р П. Берон” е единственото в Пловдив, в което се тренира DODGEBALL (народна топка с 5 топки едновременно).