МОН обяви датите за провеждане на ученическите олимпиади, на националните състезания и на състезанията по професии през учебната 2020/2021 г.

Едно от четирите нови национални състезания – „Компютърно моделиране“, ще започне с общински кръг, който трябва да се проведе до 5 декември тази година. Това предвижда подписаната от министъра на образованието и науката заповед за утвърждаване графиците на ученическите олимпиади, националните състезания и надпреварите по професии. Областният кръг на състезанието по компютърно моделиране за ученици от III и IV клас е планиран за 20 февруари догодина, а националният ще се проведе на 20 март 2021 г. В надпреварата учениците ще проявят способността си да анализират, да разработват дигитални проекти и да създават компютърни модели на познати обекти и явления.

Първото издание на националното състезание „Безопасност за движението по пътищата“ ще започне с общински кръг до 28 март през следващата година, последван от областен – до 16 май. Националният финал за V – VІІ клас ще бъде на 4 – 6 юни 2021 г. в Габрово, а Русе ще приеме състезателите от VIII – X клас на 18 – 20 юни догодина.

Новото национално състезание „Лаборатория за изкуство“, което ще бъде своеобразна платформа за откриване на млади таланти в областта на изкуството, започва с общински кръг на 6 март. Областното е насрочено за 17 април, а финалът ще се проведе във Велико Търново на 29 – 30 май 2021 г.

Учениците от гимназиален етап ще демонстрират за първи път и финансовата грамотност чрез решаване на различни казуси и задачи в състезанието „Практични финанси“. А националният етап е планиран да се проведе на 10 – 11 април 2021 г. в София. Всички традиционни национални състезания ще се проведат по график от ноември до юни следващата година.

Състезанията по професии ще бъдат през март, април и май 2021 г. Общинските кръгове на ученическите олимпиади ще се проведат по график от декември до март, областните кръгове – през февруари и март, а националните – през март, април, май и юни.