Българският Червен кръст обявява благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“ в подкрепа усилията на Националния оперативен щаб за справяне с епидемиологичната ситуация.

Призивът към всички граждани и бизнеса в България е да подкрепят кампанията и да проявят съпричастност към усилията на българските медици и към човешките страдания:

  • чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.
  • на банковата сметка на БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТБУЛБАНК

IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00

BIC: UNCRBGSF

  • чрез on-line дарения на сайта на организацията www.redcross.bg

Съобразно препоръките на щаба, с набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите от всичко необходимо за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID 19.

В подкрепа на Министерство на здравеопазването БЧК създаде организация за приемане и съхраняване в Централната си складова база в с. Лозен на дарения в натура – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и др.

Кампанията се осъществява съвместно с Борда на DMS – единен дарителски номер, който призовава своите дарители да се присъединят към нея.

Пловдив ще има своя вирусологична лаборатория, в която ще се тестват проби за коронавирус, процедурата е задвижена днес. Това се случва благодарение на подкрепата от народните представители от града и областта, съобщи кметът Здравко Димитров. Днес той продължава разговорите с институциите и с ректора на университета проф. д-р Мариана Мурджева къде да бъде базирана лабораторията.