В седмицата на патрона учениците ще участват в конкурс за най-добър портрет на поета и за най-красиво изписване на Яворова строфа

Научна сладкарница с представяне на ученически проекти в неформална обстановка и празник на числото Пи са част от инициативите, с които СУ „Пейо Яворов“ ще отбележи 113 години от създаването си. Откриването на Яворовата седмица ще е на 13 март, като учениците ще анонсират всички събития, включително във виртуалното пространство. Ще бъдат обявени  победителите в конкурса за презентация на тема: “Живот и творчество на Пейо Яворов”, ученици и учители ще премерят сили във волейболна среща.

Ученическият парламент е организатор на инициативата “От нас за вас”, на която ще бъдат поднесени подаръци изненада на ученици и учители. Във втория ден от седмицата ще бъде отбелязан празникът на числото Пи. Учениците в прогимназиален етап ще изработват сладки изделия, изписвайки върху тях 3,14, за часовете по математика.

В Деня на таланта 15 март предстои да бъдат обявени победителите в конкурса за най-красиво изписване на Яворова строфа, най-добър портрет на Яворов в жанровете живопис, графика и дигитална рисунка, най-добър плакат, и видео поздрав на английски език. Осмокласникът Никита Шепелев ще представи поема, посветена на автора на „Като две хубави очи“.

Денят на отворените врати е на 16 март. Родители на бъдещи първолаци и всички желаещи да посетят училището ще могат да влязат в класите стаи и да видят в реално време как протичат учебните часове, да се срещнат и разговарят с учители и ученици.

Тържествено отбелязване на празника през паметника на Яворов в Стария град е предвидено за 17 март.