Ако познават света, няма от какво да ги е страх, казва кариерният консултант и посланик на мобилност Илияна Калинова

Ученици от пловдивските гимназии се включиха в  еднодневния семинар за мобилност
Ученици от пловдивските гимназии се включиха в еднодневния семинар за мобилност

 

„Отидете в чужбина, без да се притеснявате, че бягате от България. Определете коя е вашата мисия, вземете най-доброто, образовайте се, за да разширите кръгозора си, да натрупате личен опит и да подобрите езиковите си умения, да се научите да се справяте с различни ситуации”. Препоръките са на кариерния консултант Илияна Калинова, която проведе днес тренинг-семинар с пловдивски гимназисти на тема „Ориентация за мобилност” в Търговско-промишлената камара. Калинова е един от шестимата посланици на мобилност у нас по проект, финансиран от програма „Развитие на човешките ресури”. Идеята е младите хора да осмислят мобилността като възможност да развият себе си, без непременно да остават да живеят в чужбина. Калинова, която е психолог в Общински детски комплекс, ще провежда подобни обучения с ученици от 11 и 12 клас в целия регион.

„Имам деца, които вече работят в Европейската комисия, в ООН. Други са ми обещали да станат образователни министри и деутати и да сложат ред в просветната система”, казва Калинова. При направено от нея изследване за нагласите на пловдивските ученици между 14 и 19 години, 42 на сто заявяват, че искат да живеят в Европа, всеки пети – в САЩ и Канада, а 46% от младежите биха предпочели да живеят в родината си. На въпрос „Би ли избрал да се родиш в България?” половината от 500-те анкетирани отговарят утвърдително и добавят, че изпитват чувство на гордост от факта, че са българи.

Проучване на „Евро барометър”, направено сред 57 000 eвропейци от 27 държави, показва, един на всеки седем е бил в чужбина. По последни данни българите, които учат зад граница, са 10%. Страната ни е на трето място по брой студенти в Германия, като начело са китайците.

Участниците в семинара изготвиха собствен проект за мобилност, в който посочват избраната от тях държава и причините, поради които искат да заминат там, разходите, свързани с пътуването и престоя, владеенето на чужди езици, начините за справяне с трудностите в общуването, бюрокрацията, дискриминацията и културните различия.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво, насърчавайте ги бъдещите чалга-звезди за износ ! 🙂

Коментарите са затворени.