76 000 ученици са участвали в досегашните издания на проекта, който стартира довечера с представлението „Епопея на незабравимите“

Националният проект „Народните будители и аз“ днес дава старт на своето юбилейно десето издание. В надпревара със знания за българската история и Възраждане се включват ученици от различни градове на страната. От началото на проекта до 2019 година в него са участвали 76 000 ученици. Само през миналата година деветото издание на проекта обедини усилията да „знаят своя род и език“ на 6000 ученици от 10 области. 248 паралелки от 28 училища се състезаваха във викторина за будителите  и бяха оценявани от учители по история и външни експерти. 61 участници се надпреварваха индивидуално в конкурсите за есе, разказ, мултимедийна презентация или рисунка  на историческа тематика.

Стартът на 10-тото издание е довечера от 19 часа в Гранд хотел „Пловдив“. Ученици са подготвили пет театрални миниатюри, посветени на най-важните етапи от българската история – от основаването на държавата, до Априлското въстание. Те са нарекли представлението „Епопея на незабравимите“. Артистите са ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, режисурата е поверена на техни учители, а сценарият е подготвен от учители от Математическата гимназия.

Организатори на „Народните будители и аз“ са четирите Ротари клуба в Пловдив, клуб „Зонта“, общински комитет „Васил Левски“ и читалище „Пенчо Славейков 1908“. Четири български издателства ще дарят 1000 книги по повод 1 ноември, които ще попълнят училищните библиотеки на библиотеките на участвалите в деветата надпревара.

На 1 ноември в мол „Марково тепе“ от 15 до 17 часа ученици от пловдивски училища ще представят 15 мултимедийни презентации за будителите. На входовете на мола те ще раздават 120 въпроса, свързани с живота и дейността им.  При верен отговор наградата е книга.