Семейството на Светлозар Нецов-Заро дари осветителната и озвучителната техника на музиканта на СУ „Св.св. Кирил и Методий“

Училищната зала по хореография в СУ “Св. св. Кирил и Методий” от днес вече носи името на легендарния пловдивски басист Светлозар Нецов – Заро. Една от рок емблемите на Пловдив и създател на група Four Hills, ни напусна през декември миналата година. Семейството му решава да дари осветителната и озвучителна техника на музиканта на училище, в което се изучават изкуства. Така залата по хореография в СУ “Св. св. Кирил и Методий” вече е снабдена с професионални тонколони, микрофони, мишпулт, бас каса, монтирани са и прожектори, предоставени от наследниците.

Освен тях на днешното откриване на преименуваната зала присъства друга легенда на пловдивската бохема – Ванко Филибето, свирил заедно със Заро. Той припомни думите на покойния си приятел, че Пловдив е град с енергия, каквато никъде няма, затова „тук се свири по друг начин“. Благодарение на Стефан Костов-Тето, Заро се качва на голямата сцена и свири редом до емблематични за времето музиканти като Личо Стоунса, Господин Господинов-Чоко, Иван Енев-Ванкиша, Чавдар Георгиев-Чарли. В края на 70-те години, по предложение на Маргарита Хранова, Заро започва работа с нейната група „Формула”, с която участва на „Златният Орфей“. Впоследствие получава покана от импресарио от Финландия и свири зад граница. След дълги години в Норвегия се завръща в България, открива клуб в Пловдив и до последния си дъх живее с музиката.

Директорът на училището Таня Николова благодари на семейството за дарението и изрази надежда, че духът и талантът на Заро ще бъдат вдъхновение за младите хора, избрали пътя на изкуството. На емоционалния празник присъства и началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.