Цонка Жиговечка отстъпи ръководния пост през 2020 г., след като бе пенсионирана

Напусна ни дългогодишният директор на ОУ „Панайот Волов“ Цонка Жиговечка. Преподавателят, за когото нямаше тайни в обучението на деца от малцинствата и проектите, свързани с приобщаващото образование, отстъпи ръководния пост през лятото на 2020 г. Силната и волева дама дълги години бе начело на училището в Шекер махала, изпълнявайки мисията да осигури равен достъп до образование за всяко дете, убеждавайки родителите, че ученето е ценност.

Година преди да се пенсионира тя организира поредица от събития и инициативи по повод половинвековния юбилей на училището. И двора бе засадена секвоя, а ученици и учители бяха подготвили предварително и послание в капсула към бъдещите възпитаници, която да бъде отворена след 10 години. В навечерието на годишнината бе открит и кабинет музей с етнографски кът и камина. Манекени, облечени в автентични народни носии, дават представа на децата са мъжките и дамски облекла от миналото. Една от носиите е на сто години, получена като дарение от учител в училището. Целият преподавателски екип тогава подкрепи идеята на Жиговечка за музей, в който могат да се видят също тъкани черги и килими, възглавници, вълнени калцуни, съдове, шевна машина, ценни антикварни издания, архивни материали, дори удостоверение за завършен клас от 1919 година, стари ученически бележници. Едно от редките издания е книгата „Спомени от турско време” на Иван Андонов – виден общественик, учител, адвокат, журналист и деен участник в Съединението.

Благодарение на нейните усилия, но във връзка с 40-годишнината на ОУ „Панайот Волов”, бе открита концертна зала. Вместо да чака финансиране, тя заделила средства от делегирания бюджет, за да превърне някогашна работилница в малко бижу с обособена сцена и отредени места за публиката, озвучаване, осветление и декори, с възможност за концерти, театрални постановки и всякакъв тип училищни празници и публични изяви на децата.

Респект към нея имаха не само учениците и учителите, но и родителите.

„Уча в Пловдив“ изказва съболезнования на семейството за тежката загуба!

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.