Първокурсници от Университета по хранителни технологии се жалваха днес от изискването за зелен сертификат, за да присъстват на упражнения в сградата на висшето училище. Задочниците са направили декларация срещу наложените мерки, въпреки, че през декември са имали среща с ръководството, на която са информирани, че заповедта на ректора проф. Пламен Моллов възпроизвежда тази на здравния министър и е в синхрон с предприетите от министъра на образованието противоепидемични действия.

В позиция до медиите по повод казуса от университета обясняват, че е създадена необходимата организация за осигуряването на нормален присъствен учебен процес в периода от 10 до 21 януари 2022 г. при стриктно спазване на условията за зелен сертификат от страна на преподаватели, служители и студенти. Над 300 студенти задочници участвали в редовен учебен процес в лабораториите и семинарните зали на университета без да възразяват срещу взетите превантивни действия.

„Считаме, че в условията на пандемия, когато са застрашени животът и здравето на хората, всички трябва да подчиним действията си на водещия обществен интерес, дори това да е съпроводено с частично ограничаване на някои права на отделни групи хора. Въведените на национално и регионално ниво противоепидемични мерки, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването, са задължителни за изпълнение, а контролът по спазването им гарантира опазването на живота и здравето на всички работещи и учащи в университета“, се казва още в позицията на висшето училище.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.