Екипът на СУ „Св.св.Кирил и Методий” вдъхнови учениците си с микс от популярни БГ песни, изпълнени за първия учебен ден през 2017-та

„Нали съм тук, не съм избягал”, пя тази сутрин за началото на третия ден от дистанционното обучение Хорът на учителите на СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Солистът и преподавател по народно пеене Здравко Мандаджиев подхвана популярната песен на Камен Воденичаров, а на припева към него се присъединиха и останалите му колеги.

Едва ли, когато са откривали по нестандартен начин първия учебен ден през 2017-та, учителите от екипа са си давали сметка колко актуални ще бъдат няколко години по-късно в условията на извънредно положение. За да кажат „Добре дошли” на своите ученици, тогава те решили да ги изненадат с микс от популярни български песни – „Богатство” на „Тангра”, „Един неразделен клас” на „Тоника” и вечното парче на „Щурците” – „Клетва”. Свидетели на празника на 15 септември са тогавашният областен управител и настоящ кмет Здравко Димитров, както и пловдивският митрополит Николай. Учителският хор на училището, което предлага засилено изучаване на музика и танци, завършва музикалния поздрав с „Моя страна, моя България” на незабравимия Емил Димитров.

Записаният тогава микс вече е качен в You Tube и днес бе изпратен като видеопоздрав към всички ученици и родители.

„Духът е важен за общността от родители, учители и ученици, затова трябва да го поддържаме. Още повече, че сме училище, в което се преподават и изкуства, така че ни приляга. Всеки учител качи клипчето и във виртуалната класна стая”, коментира директорът Таня Николова.

Тя благодари на колегите си за изключителната работа и ентусиазъм и уточни, че всеки ден в 13.30 часа, когато приключат учебните занимания, се провежда онлайн оперативка, на която всеки докладва свършеното. Учителите наставници, които са преминали обучение за работа с облачни технологии, помагали на останалите си колеги да се справят с ежедневните ангажименти и предизвикателства.

„Първият ден всички бяхме в шок, включително и родителите. Но сега ни благодарят, а децата не спират да питат кога ще си дойдат в училище. Надявам се да се справим успешно, да бъдем дисциплинирани и когато излезем от кризата обществото да гледа по друг начин на училището и учителя”, каза още Николова.