Всяка група във филиала на ДГ „Малина“ разполага със самостоятелни стаи за игри, съблекални. Детското заведение има басейн, спортен салон и паркинг

700 деца все още са в подблокови детски градини

Най-новата детска градина в Пловдив бе официално открита днес от кмета Здравко Димитров Детското заведение, филиал на „Малина“, е за осем групи или 200 деца. Строителството стартира през септември 2020 г. с малко над 4,5 млн. лв. общинско финансиране. Всяка група ще разполага със самостоятелни стаи за игри, съблекални, има басейн, спортен салон и паркинг.

„С тази нова съвременна сграда вървим към решаването на един от големите проблеми на града ни, свързан с обучението на децата в т.нар. подблокови градини. Все още имаме близо 700, които трябва да преместим в по-добри условия и затова в момента се изпълняват седем обекта“, коментира Стефан Стоянов и допълни, че плановете на администрацията са до края на годината да се разкрият още 500 места, където попадат и 4-годишните, които вече задължително трябва да бъдат обхванати в детските градини. Той припомни още, че в момента 11 хил. деца посещават детските заведения в града.

В началото на март 2022 г. бяха открити други две нови детски заведения – това на ул. „Богомил“ (филиал на ДГ „Чайка“ в „Източен“) и ДГ „Снежанка“ в „Централен“.

През октомври 2021 г. беше даден стартът на строително-монтажните работи на ДГ „Зорница“ в „Южен“ и ДГ „Каменица“ в „Централен“. Двете детски заведения се строят по проект „Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини в град Пловдив“ “ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата сума на проекта е 8 660 036,21 лева, от които европейско финансиране 7 361 030,78 лв. и национално финансиране 1 299 005,43 лв., а продължителността е 30 месеца или до юли 2023г.

ДГ „Каменица“ ще разполага с място за 6 групи деца – занималня и спалня, гардеробно помещение, санитарен възел и офис-разливна; физкултурно-музикален салон, кухненски блок и перално помещение; 6 детски площадки за игра навън. Сумата за строителството ѝ е – 4 142 234,88 лв.

Според заданието на проекта в двора на ДГ „Зорница“ ще бъде изградена допълнителна пристройка за 5 групи – 125 деца от 3 до 6 г., които ще разполагат със занималня и спални, гардеробно помещение, санитарни възли и офис-разливна); физкултурно-музикален салон, салон за прожекции, кабинет по рисуване и фонотека и перално помещение. Допълнително ще бъдат обособени 5 детски площадки за игра за всяка от групите. Ще бъде направен и ремонт на съществуващ кухненски блок и доставка на професионално кухненско оборудване. Сумата на строително ремонтните дейности е – 3 439 102,80 лв.

В началото на април 2022 г. започна строежът на новата детска градина в район „Тракия“ с капацитет осем групи за двеста деца. Детското заведение ще се намира в кв. 59 по плана на жилищния район. Стойността на проекта е 4,5 млн. лв. и е първият започнат от 7-те спечелени

В момента тече ремонт на ДГ „Майчина грижа“ в „Централен“ с 1 млн. лв. Детската градина се намира на ул. „Христо Г. Данов“ 33 и е паметник на културата. Сградата се ползва се за детска градина от 1952 г. Сега тече основен ремонт, реконструкция и реставрация на сградата.

Предстои ремонт и на детска ясла „Вълшебно детство“ в район „Централен“. Сградата ще претърпи основен ремонт за пръв път от изграждането си през 1971 г. Над единия от двата корпуса, в който са млечната кухня и техническите помещения, ще бъде изградена надстройка за нови две групи. Топла връзка ще свързва двете постройки, предстои подмяна на  елинсталации и дограма, поставяне на фотоволтаична система и топлоизолация, саниране и реконструкция на покрива. Предвидено е изграждането на нови детски площадки за всяка от шестте групи, увеличаване на зелените площи и облагородяване на растителността. Планирано е строителството на нова ограда и цялостно реновиране на дворното пространство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.