След 7., 8. и 12. клас, присъственото обучение ще започне за 5., 10. и 11. клас, реши на днешното си заседание Отрасловият съвет в системата на образованието

От 4 февруари в класните стаи да се върнат учениците от 7., 8. и 12. клас в рамките на две седмици, след тях, отново за две седмици – 5., 10. и 11. клас, а накрая – 6. и 9. клас за същия период. Това е решението на Отрасловият съвет в системата на образованието след днешното заседание, на което МОН, синдикати и работодателски организации са обсъдили възможностите за възстановяване на учебните занятия от следващата седмица. Окончателно обаче ще е решението на здравния министър.

Дейностите в сферата на образованието и спорта ще бъдат възстановени приоритетно. Предложението на Съюза на работодателите в системата на народната просвета директорите да имат автономност при взимане на решенията за връщане в училище не е била приета. С мотива, че решаваща е позицията на МЗ. Според членовете на Съюза отделните училища следва да имат различен подход за връщане на випуските за две/три седмици, при спазване на дистанция и редуване на класовете, като следва да бъде посочен процент на максимално присъствие на учениците в училище – 30 или 40 (освен начален етап, който е в присъствено обучение от 4. януари).

Преседателят на Синдиката на българските учители Янка Такева е отправила предложение към МОН децата от 5. и 6. клас да влязат в клас поне за две седмици. От синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” са излязли с позиция завръщането на учениците след 4. февруари да става по формулата 7 от 12 или до 70% в училище – решение на националния щаб и МЗ.

Директорите се обявяват “за” националните външни оценявания в края на 4. и 10. клас. Според тях провеждането им би дало информация за нивото на учебните програми и планове, дори точно сега в обучение, проведено в електронна среда. Според синдикат “Образование” те трябва да отпаднат за тази година, а изпитът след 4. клас – “завинаги”.

Позицията на МОН засега е категорична, че тестовете трябва да се проведат, въпреки препоръката на омбудсмана те да отпаднат. От ведомството на Красимир Вълчев смятат, че то е полезно, за да проследи степента на усвоения материал от учениците и придобитите от тях знания и умения, както и да се видят евентуалните им пропуски.