5147 се състезават за място в желаното училище, 350 останаха извън списъка на класираните. Кандидатите от други региони са 357

 

Над 350 седмокласници не са подали документи за участие в първо класиране, което излезе днес, обявиха от Регионалното управление на образованието. Справка с имената на децата ще бъде генерирана по входящ номер и директорите от съответното училище, където са учили до момента, трябва да установи причините. Една част от учениците са били оставени на поправителни изпити, други са заявили, че ще заминават в чужбина, а трети изобщо не са разбрали, че трябва да подават заявления.

„Директорите трябва да ги издирят. Надявам се и кметовете по места да се включат и да ги подкрепят, защото не бива да допускаме нито едно дете да остане извън системата“, заяви председателят на приемната кампания Рангел Райчев.

Общо 5147 седмокласници от областта се състезават за място в предпочитаното училище. За сравнение мината година те са били 4748. От тях 350 останаха извън списъка на класираните, тъй като не са посочили  достатъчен брой желания и балът им се е оказал недостатъчен да бъдат приети в училищата от заявлението. 112 от тях са от други региони. Общият брой на учениците от съседни на Пловдивска област населени места, които кандидатстват за тукашни гимназии, е 357, сочи справката на РУО.

2087 седмокласници са класирани в профилирани паралелки, а 2598 в професионални. 2128 ще учат в STEM профил.