Навръх празника си – 1. ноември, пловдивските читалища получават своята нова визуална идентичност. В изпълнение на програмата на Европейска столица на културата дизайнерите от „Постстудио” работят в последната година и половина за създаването на знак, който да отличи читалищата и да върне интереса на хората към тях като активни културни средища. В новия знак посланието „Напред, културата е слънце“ е изписано в кръг, като самото слънце, за да напомни, че читалището е най-старата българска обществена институция, която изпълнява учебно-просветителски функции. Избраните шрифт и цветове обединяват минало и съвремие, така както и самите читалища присъстват в днешния културен живот.  Новият облик има потенциала да привлече и нова младежка публика към читалищата, която да оцени тяхната уникалност и потенциал.

От 2017 г. читалищата в Пловдив и региона са най-активният и ключов партньор на инициативата Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Пловдивските читалища разгръщат своя потенциал и показват наситена и мащабна програма, достигаща до най-широк кръг от участници и публики. Сред реализираните проекти на особен фокус са общностите с историите и спомените на пловдивските бежанци от Беломорска Тракия в квартал „Кючук Париж”, културната история и традициите на българските евреи, кукерски игри в „Коматево”, жените от градските и селските райони. Основна тема на стотиците проведени събития в този период са писмеността и българската кирилица, традицията, старите детски игри и българския фолклор.

Над 90 са читалищата от Южен Централен регион, които откликнаха на инициативата и впрегнаха въображение и артистичен потенциал, за да изпълнят своите идеи. За много от тях Европейска столица на културата е вдъхновение да се обърнат към съвременните форми, младежката култура като стрийт арт и графити, градското градинарство и екологията, както и да потърсят международни партньорства. Рекордьор по привлечени партньори е пловдивско читалище, което в рамките на програмата осъществи събитие с 13 допълнителни партньори и 300 изпълнители.

Общо 27 проекта на читалищата от Пловдив с над 400 събития в различните части на града и кварталите допринесоха за това Европейска столица на културата да стигне до всички.

Приемственост и модерност са ключовите думи за осъвременяването и възраждането на пловдивските читалища. Новият знак е и символ на обединението между тези активни партньори и тяхното бъдещо „заедно“.