Паралелно с празничната програма, ученици и родители в кампания за реставрация на сградата – паметник на културата

DSCF8441

Паралелно с празничната програма по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май, на бележитата дата от 9 до 11 часа ученици и техните родители ще се включат в кампанията за набиране на средства за ремонта на бившата Първа мъжка гимназия, основана през 1850 година. Това е втората поредна инициатива от кампанията на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” за ремонт на сградата, която е културен паметник. В нея се помещават две от елитните училища под тепетата – ОУ „Княз Александър Първи” и Гимназия с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”.

Децата, които са съпричастни към каузата, са членове на Клуб „Пловдив Джуниър”. Те, заедно със своите родители, ще поставят урни за набиране на средства пред сградата и пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий”, намираща се в съседство.

Кампанията стартира малко преди Великден с база, на който бяха продадени произведения на кулинарното и изобразителното изкуство, изработени от ученици. Тогава децата събраха 3490,63 лева. Сумата е крайно недостатъчна, дори за ремонт на едно помещение, затова дамите от Клуба ще продължат да организират още поредица от акции за набиране на средства.

Тъй като сградата е със статут на културен паметник, членовете на клуба и голяма част от родителите на учениците смятат, че нейната реставрация ще е от жизненоважно значение за кандидатстването по проекти по европейски програми. Дамите от Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” ще се ангажират със съдействие при кандидатстването, но при този вид финансиране от европейските фондове основна роля може да има само общинската администрация.

От Клуба имат готовнос да обсъдят с Община Пловдив възможностите, които европрограмите предлагат, за реставрация на паметници на културата. Бившата Пловдивска мъжка гимназия е част от възрожденското ни наследство и със сигурност е една от най-значимите културни ценности не само под тепетата, а и в цялата страна. Това я прави подходящ обект за посещение от туристи и гости на града през 2019 г., когато градът ще бъде европейска столица на културата, смятат организаторите на благотворителната кампания.

Променяйки името си през годините училището е сменило и няколко сгради. В началото се е помещавало в една от къщите в Стария град на Пловдив, като в този период е било известно като Средоточно и Епархийско училище, тъй като в него е трябвало да се обучават най-вече свещеници и учители. Тъй като броят на учениците нараствал с всяка измината година, през 1868 г. се наложило да започне строежът на нова сграда, която впоследствие също се оказва малка за големия наплив жадни за знания млади хора. Така започва строежът на още една сграда – настоящата, която е със значително по-големи размери от предишните. Тя е завършена през 1885 година.