По-малко от пет на тестовете по биология и химия не стига на жените, за да учат „Медицина”

Балът за „Стоматология” при мъжете падна до минималния за вход. С най ниски резултати измежду трите магистърски специалности тази година влизат бъдещите стоматолози. Още 7 са класираните момичета на трети тур, като балът на последното вече е 29,96. При мъжете обаче балът на последния приет падна до минималния, при който вузът допуска класиране – 24. Това означава, че бъдещите момчета първокурсници е било достатъчно да имат две шестици по биология и химия в дипломата, тъй като и с тройки от двата изпитни теста се оказват в списъка на приетите, макар и на трето класиране.

Последните 28 приети на трето класиране Медицинският университет в Пловдив слага точка на тазгодишната приемна кампания  в държавна поръчка в магистърските специалности.

Новоприетите две жени в специалност „Медицина” са с резултати, които отстъпват само с по 2 и 4 стотни от бала на последното момиче в предишния тур – 33,02 и 33,04 при максимален 36.  На жените в най-конкурентната специалност не стига средна оценка от изпита по биология и химия, по-ниска от 5-5,20.

При мъжете са класирани още шестима, с което минималният бал  пада от 30,28 на 29,82.

При „Фармация” последната приета девойка е с бал 30,96. 24,98 е минималният бал при младежите.

Записването е на 27 и 28 юли. От утре започва онлайн подаването на документи за прием в платено обучение.