Идеята е да се възстановят граските състезания по дебати, казват организаторите, които стартираха пилотно състезание в Историческия музей

DSCF1512

„Мъдър е не този, който чете, а този, който извлича полза от четенето“. Сентенцията на Аристип стана тема на дебата, който сблъска отборите на ЕГ „Пловдив“ и Матаматическата гимназия снощи в зала „Съединение“ на Историческия музей. Пилотното състезание бе организирано от пловдивски бизнесмени, чиято идея е да възродят градските дебати, при които младите хора показват умения да защитават теза и да търсят правилните аргументи за отстояване на позицията си.

Дебатът между отборите на двете елитни гимназии се проведе във формат „Карл Попър“. В този формат екипите, от по трима човека,  работят заедно и трябва да анализират и изследват и двете страни на всеки казус. Всяка страна има предоставя възможност да изложи своите аргументи и да задава въпроси към противниковия отбор.

Първите говорители имаха по 6 минуни да представят своите утвърждаващи позиции, или в случай на отрицание – едно опровержение.

„Един мъдрец осъзнава, че не може да знае всичко и използва рационално времето си така, че да чете и учи това, което му е необходимо. Всяко четене трябва да има цел. Само точно подбраната информация, която има приложение, е от полза за четящия“, аргументира се Джоро Иванов от Математическата гимназия. Неговият отбор бе утвърждаващ.

„Количеството е по-важно от качеството. Човек се учи до края на живота си. Не съм съгласен, че е губене на време да четеш всичко. Има хора, на които им доставя удоволствие да научават нови и нови неща“, контрира опозицията от Английската.

Останалите четирима говорители от двата отбора имаха по 5 минути да произнесат реч в подкрепа на основните аргументи на  своя тим.Съзнанието изтрива ненужната информация, при целево четене човек направлява този естествен подбор, аргументираха тезата си от МГ. Докато опонентите им извадиха довод, че ни трябва количество, за да отсеем нужната информация, а за целта трябва достатъчно да се чете. Съмняваме се, четем още, за да получим отговор и така все-повече се приближаваме към истината, разсъждаваха математиците.

 След първите четири речи бе предвидено време за кръстосан разпит, в което противниковият отбор можеше да си изясни за какво е ставало дума в току що произнесената реч.

Като за пилотно състезание не бе обявен победител, награди имаше и за двата отбора. Главен съдия бе Илиян Иванов – главен юрист на Община Пловдив, който има дългогодишен опит от асоциация „Дебати“, и преподавателите Зорница Шопова и Росица Антонова.  Идеята е за 1 ноемврви да бъде организирано градското състезание.