Смайващи постижения, макар и с малък брой четвъртокласници, нареждат на челни места селски училища по общ резултат от НВО по български и математика

Мулдава, Войсил и Крумово изпревариха Пловдив по общ резултат от националното външно оценяване в 4 клас.

На първо място в класацията по успех по български език и математика се нарежда ОУ „Отец Паисий“ в асеновградското село Мулдава, където са се явили едва 6 деца. Те обаче са постигнали успех 5.75. Всички са изкарали 6.00 на теста по математика, показва справка на Регионалното управление на образованието. След тях се нарежда НУ „Св. Климент Охлидски“ във Войсил, където тестове са решавали 8 четвъртокласници. Техният среден резултат по двата предмета е 5.56. Само с две стотни разлика (5.54) е ОУ „Христо Ботев“ в Крумово, където учениците са 13. Със същия успех е и пловдивското НУ „Климент Охридски“ – на изпитите в него са се явили 67 деца.

На НВО през май т.г. се явиха общо 5660 четвъртокласници от Пловдив и областта. Средният успех по български език е 5.02, а по математика – 4.44. 43 от децата имат 100 точки от теста по български, а 49 са с максимален резултат по математика, сочат анализите на РУО. Четирима имат 100 точки и по двата предмета. Отличните оценки са повече от двойките. Шестици по български имат 2615 деца, а със „слаб“ са оценени 526. 976 са шестиците по математика, а двойките – 594. Еднакъв е броят на учениците с две двойки по двата предмета – 313, показват още анализите.

Въпреки очакванията за по-ниски резултати заради пандемията, обучението от разстояние и новите правила за информационна сигурност при провеждането на изпита, резултатите показват точно обратното.

Петата позиция в топ 10 е за СУ „Св. Патриарх Евтимий“, където учениците са 97. Те са постигнали резултат 5.53. Среден успех 5.46 нарежда НУ „Христо Ботев“ на шесто място (98 ученици). Само със стотна по-нисък е резултатът на ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ в село Труд, където децата са 33. Същия успех са показали и 65 четвъртокласници от ОУ „Драган Манчов“. Три са училищата с успех 5.39 – ОУ „Васил Петлешков“, СУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Кочо Честеменски“. Училището с най-много явили се ученици – 140, е СУ „Черноризец Храбър“. Те са постигнали успех 5.30.

Училищата с успех под 3.00 са в Боянци, Ново село, Виница, Паничери, Баня, Клисура, Красново, а от пловдивските – НУ „Кирил Нектариев“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Гео Милев“, ОбУ „Пенчо Славейков“, ОУ „Панайот Волов“, Училището за деца с увреден слух. Това са учебни заведения, в които се обучават предимно деца, чийто майчин език не е български. През лятото там ще бъдат организирани компенсаторни обучения.

Сходни са класиранията по български език. Начело е пловдивското НУ „Кл. Охридски“, следвано от ОУ „Христо Ботев“ в Крумово, СУ „Св. П. Евтимий“, НУ „Св.Климент Охридски“ – Войсил, СУ „Св. Седмочисленици“, ОУ „Васил Левски“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Васил Петлешков“, НУ „Христо Ботев“, ОУ „Драган Манчов“. С отличен успех са също СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Екзарх Антим I“, НУ „П.Р.Славейков“, СУ „Хр. Ботев“ – Лъки, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Хр. Ботев“ – Асеновград, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Ал. Константинов“, СУ „Св.Константин-Кирил Философ“, НУМТИ „Добрин Петков“.

На дъното са ОУ „Панайот Волов“, асеновградското ОУ „Н. Вапцаров“, ОУ „Гео Милев“, НУ „Кирил Нектариев“.

По математика класацията оглавява училището в Мулдава, следвано от НУ „П.Р.Славейков“ в първомайското село Воден, където успехът на единствения явил се на НВО по предмета ученик е 6.00. Следват училищата в Труд и Войсил, Частното „Слънчев лъч“, СУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Петър Берон“ – Буково, ОУ „Христо Ботев“ в Крумово, пловдивските НУ „Кл. Охридски“ и ОУ „Драган Манчов“.

Най-слабо са се представили отново учениците от ОУ „Панайот Волов“, асеновградското ОУ „Никола Вапцаров“, ОбУ „Пенчо Славейков“, ОУ „Неофит Рилски“ в Баня.

Припомняме, че вчера от МОН оповестиха констатирани нарушения при провеждането на НВО в 4 клас. След проверка на всички 57 307 писмени работи по български език и литература са били открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в  изпитния  аудиофайл. Правят се проверки, директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност. Включително на училището в садовското село Богданица.

Тази година регламентът за националното външно оценяване в 4 клас се доближава до начина, по който се провеждат изпитите в 7 и 12 клас. Изискването за видеонаблюдение обаче не е задължително, а само за училищата, които разполагат с камери. Според експерти има противоречие между секретността на изпитните материали и бланките за отговори, които не се запечатват в плик, а се предават, закрепени с телбод на квестора. Той предава изпитните материали с написаното име на детето на директора, който пък ги носи в РУО. Регионална комисия транспортира всички изпитни работи до мястото на сканирането им – Учебния център на МОН. Всяка работа се оценява от двама независими проверители (задачите със свободен отговор).

От Регионалното управление на образованието заявиха, че започва анализ на данните и предстоят проверки, които да съпоставят средния годишен успех на учениците с резултата от НВО. Особено в училищата, в които се наблюдава дисбаланс. Началникът Иванка Киркова ще отправи предложение за участие на квестори от други училища, както е при НВО в 7 клас.