Творческият проект „Евмолпиас” ще се играе на Римския стадион на 27 май. Със замесване на обреден хляб в къща „Недкович” стартират празниците на детето

SS856487

Националното училище за музикално и танцово изкуство, Художествената и гимназията за сценични и екранни изкуства  се обеднияват в творчески проект „Евмолпиас”, който разказва легенди и митове за създаването на Пловдив. Той стартира на 27 май от 19 часа на Римския стадион и обединява трите средни училища по изкуствата в Пловдив. Учениците ще открият изложба и ще изнесат театрално представление на тема „Легенди и митове за създаването на Пловдив”. Идеята и реализацията на проекта е на Зоя Капон, а музиката – на Пламен Петров.

Общински институт „Старинен Пловдив“ традиционно организира богата програма посветена на 1 юни – Международния  ден на детето. Тази година проявите ще се провеждат девет дни – от 27. май до 4. юни. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да посетят 21 събития, ориентирани към всички възрасти, и най-вече към децата.

Началото ще дадат участниците в клуб „Здраве”, които ще замесят обреден хляб в къща „Недкович” на 27 май от 11 часа. Веднага след тях щафетата поема ателието за приложни изкуства „Шареното” с демонстрация на техники за плетене макраме и изложба.

На 28 май в дворното пространство на галерия „Златю Бояджиев” ще се проведе демонстрация, свързана с изобразяването на фантастични образи върху текстил (тениски, платна), вдъхновени от йогиски упражнения (кобра, лотос). Следва представяне на махенди – стара ведическа техника на рисуване с къна върху ръце, крака, тяло, изписване на кръгове, мандали, символизиращи слънце и здраве. Накрая Мария Папаянопол ще покаже йога практика.

Програмата за Деня на детето включва работилница за изработване на карвинг свещи, изложба на фотографии, представяне на книгата „Нарисувай приказка“ , занаятчийски работилници.

На 1 юни  в 11 часа е откриването на  Детския  панаир на занаятите на улица „Стръмна”. Последната проява в неделя  – 4 юни на Римския стадион, е големият детски концерт, който е  част от пролетното издание на  Международния фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“, с участието на оркестъра и училищния хор на НУМТИ „Добрин Петков”.