Николай на закриващата церемония по предаване на щафетата на титлата Европейска столица на културата.

Дипломните проектите на 12-класниците от Художествената не са довършени, 95 на сто са избрали изпита по специалността като втора матура. Актьорите от гимназията за сценични и екранни изкуства завършват с монолози във видео формат

Николай на закриващата церемония по предаване щафетата на титлата Европейска столица на културата. Зрелостникът е приет в Кралската академия в Лондон.

 

Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добри Петков” отлага традиционния концерт, с който зрелостниците от всеки випуск се дипломират. Причината са мерките срещу разпространението на епидемията, свързана с COVID-19, и решението учебната година за всички да завърши дистанционно.

„По-важно е да опазим живота и здравето на децата. Надявам се да можем да го реализираме при раздаването на дипломите. Едва ли до края на юни ще бъдат разрешени масовите събирания, но тази година изпращаме само един випуск от 26 деца, така че ще имаме възможност да организираме церемонията в нашата аула, спазвайки нужните мерки за безопасност. Имаме си традиционни ритуали, като предаване на знамето от 12-класниците, които е добре да не прекъсват”, коментира директорът на НУМТИ Нели Попова-Коева.

Училището вече подготвя организирането на зрелостните изпити. Повечето абитуриенти са избрали държавния изпит по специалността като втора матура. За теоретичната част те ще бъдат разпределени в стаи по 8-9 души. Закупен е дори безконтактен термометър. За практическата част учениците ще бъдат пускани по един в аулата, където ще бъде и комисията. Залата разполага с два входа, така че от единия ще се влиза, а от другия музикантите ще излизат.

„Ще организираме пробна матура и консултации с преподавателите по инструмент, защото има специфики, свързани с постановката, стойката, а това е трудно да се контролира по време на дистанционното обучение”, коментира Коева, която чака последни указания от МОН и Министерството на културата.

Тази година училището празнува 75-годишнина и юбилейният концерт беше насрочен за 31 май. Той също се отлага. За времето, когато бъдат разрешени масовите събития. Затова пък ръководството е амбицирано да проведе дипломния концерт, когато раздава свидетелствата за зрелост, за да даде шанс на своите изключителни таланти да се изявят за последно на училищна сцена. Той също ще е при спазване на необходимите мерки. Родителите няма да бъдат допускани в аулата, а ще изчакват в двора, където ще има инсталирани микрофони и тонколони. Сред тазгодишните абитуриенти е лауреатът на множество национални и световни конкурси Николай Маринов. Пианистът е приет за студент в изключително престижната Кралска музикална академия в Лондон – най-старата консерватория във Великобритания, основана през 1822.

Инструкции от двете министерства чака и директорът на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” Светлозар Чавдаров, който е насрочил Педагогически съвет за 15 май. Преди грипната ваканция и извънредното положение ученици и учители са започнали работа върху дипломните проекти, но не всички са завършени докрай. 95 на сто от зрелостниците са заявили желание вторият ДЗИ да бъде изпитът им по специалността. Училището разполага с достатъчно кабинети, за да проведе теоретичната и практическа част. Според Чавдаров преподавателите имат достатъчно наблюдения върху всеки един, за да поставят оценки.

Своя дипломен спектакъл няма да могат да изиграят учениците от класа по актьорство за драматичен театър на Зоя Капон. Зрелостниците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства още в началото на март „качили на сцена” „Дамата без кученцето” по Чехов, но не са репетирали актьорски, тъй като ги изненадала заповедта за онлайн режим на обучение. В подготовката на спектакъла се включили и абитуриентите, които изучават грим и перука, декор и сценичен костюм, които обаче няма да видят в цялостен вид плода на своя труд.  Отдавна е ангажирана датата 14 юни за дипломния спектакъл, но едва ли дотогава мерките ще паднат.

„Преподавателят не изгражда мнение за ученика през последния срок. От толкова години съм с тези деца, отлично познавам възможностите им, макар че някои приятно ме изненадаха в последните месеци и ще повиша оценките им”, коментира старши учителят по актьорско майсторство Зоя Капон. Тя води ежедневни занимания в Тиймс, за да обсъжда монолози с учениците си, които подготвяли за Деня на театъра. Те изпращали записи, които след това анализирали, така че ще сглобят финално видео за дипломирането.