Шестокласници от ОУ „Васил Петлешков” с мисия – откриват фалшиви детайли пред връстници от ОУ „Христо Ботев” в Раковски по време на мултидисциплинарен урок

Как музикалната диктовка улеснява овладяванато на граматиката. Това видяха ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“ в Раковски, които гостуваха на пловдивското ОУ „Васил Петлешков“, където наблюдаваха мултидисциплинарни уроци в рамките на националната програма „Иновации в действие”. Български език и изкуства съчета урокът, в който третокласниците писаха диктовка, докато слушаха песничка за опазването на природата.

Музикалната диктовка е метод, който дава възможност на малчуганите да се забавляват, докато учат. В екипи децата определяха частите на речта, съдържащи се в припева на екопесента. „Природата пазете!“ са съществително име и глагол, но и послание към хората да пазят планетата си“, каза Вероника от 3 „в“ клас. А Любчо допълни, че посланието трябва да се превърне в заповед, ако искаме да живеем в един по-чист свят. Водени от темата за опазването на природата, третокласниците се разделиха на екипи и получиха задачи да направят почетен знак „Пазител на природата“, илюстрация към екопесничката и музикални бутилки от непотребни материали.

В часа по математика шестокласниците се върнаха в III век пр.н.е., за да се запознаят с Архимед и неговите открития. Те бяха натоварени с мисията да помогнат на специалистите от „Индекс 6“, които имаха пробив в системата. Трябваше да се открият фалшивите детайли. Децата се отзоваха веднага, защото вече бяха посетили завода по програма за кариерно ориентиране и отлично познаваха спецификата на работата там. Екипите използваха знанията си по „Човекът и природата”, съчетаха ги със съвременните технологии и успяха бързо да открият фалшивите детайли. Изчисляваха бързо с помощта на екселски таблици, използваха свойствата на някои вещества, анализира резултатите и откриха, че в детайлите на „Индекс 6“ има пластмаса, сребро и желязо. Пластмасата веднага бе изпратена в жълтата кофа за рециклиране, а децата заявиха, че са отговорни за опазването на природата.

„Националната програма „Иновации в действие“ даде възможност да представим мултидисциплинарни уроци, които правят учебния процес по-забавен и близък до света на децата, а учителите обмениха опит и идеи за ползотворно сътрудничество”, каза директорът на ОУ „Васил Петлешков” Сийка Зрънчева.