Сред наградените в 13-тото издание на кампанията са докторант от ПУ, работещ за сближаване на етносите, юрист от сдружение „Браво, Пловдив“ и подкрепящата украинските бежанци Наталия Еллис

„Доброто трябва да се предава – това е смисълът. Бях госпожа Андреева, сега съм Дади. Щастлива съм, че имам точно тези приятели край себе си, които ме подкрепят“.

Това каза музикалният педагог Здравка Андреева на връчването на отличието за образователна дейност в рамките на кампанията „Пловдив – град на доброто“ и отправи специални благодарности към създателя на инициативата Йорданка Петкова от Асоциацията на хората с редки болести. Повече от 100 са постъпилите номинации от граждани за 13-тото издание на кампанията, която търси добрите хора.

Здравка Андреева е получила няколко номинации. Тя е дългогодишен преподавател в НУМТИ „Добрин Петков“, а в последните години разработва програми, чрез които разкрива силата на музиката за психичното здраве на децата и ролята й при формиране на личността. Работи с деца с проблеми в онкологични и хирургични отделения, както и с уязвими групи. Наградата й бе връчена от директора на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника инж. Людмила Ганчева с думите: “Вие помагате на вашите деца и ученици да растат като по-добри хора. Респект за усилията“.

В продължение на месец пловдивчани имаха възможността да разкажат за хората, които  безкористно помагат на нуждаещите се, а на церемония снощи бяха отличени „най-добрите“ в четирите категории – „Градско развитие“, „Социална дейност“, „Образователна дейност“ и „Добротворчество“.

Признанието за добротворчество получи Никола Дойчев, който е част от екипа на доброволното формирование „Аварийно спасяване Пловдив“. Зад гърба си има десетки акции на терен – наводненията в Карловско, в Аспарухово и в Мизия, бушуващи горски пожари, издирване на изгубили се туристи, включително на малкия Сашко от Перник. Никола е студент в Медицинския университет.

Призьор в категория „Социална дейност“ стана Алекс Леви, който в последните няколко години  работи усилено в посока преодоляване на различията между етническите общности чрез образование и социални дейности. Освен като лектор пред студенти и ученици, Алекс представлява Пловдив в Брюксел и Страсбург на форуми, свързани с интеграцията на малцинствата и социализацията на украинските бежанци. Той е бивш възпитаник на ПГ по хранителни технологии и техника, а в момента е докторант в Пловдивския университет.

„Древните казват, че светът се държи на три основни стълба – вярата, любовта и безкористните добри дела“, заяви Алекс и благодари за наградата.

Зам.-кметът Георги Титюков връчи наградата в категория „Градско развитие“ на Яна Димитрова – член на сдружение „Браво, Пловдив“. Тя е инициатор и основен организатор на повечето събития на сдружението, сред които почистването на парк „Лаута“, обновяване на детски площадки и площадки за разхождане на кучета, запълването на опасни дупки.

„Сигурна съм, че да си умен или не чак толкова, да си красив или не чак толкова е дар. Но да си добър е избор. Вярвам, че добрите неща могат да бъдат много повече“, заяви при приемането на наградата Яна Димитрова, която е юрист по професия.

Специална грамота за цялостен принос и всеотдайност към каузата за подкрепа на украинските бежанци получи Наталия Еллис.