Учениците от СУ „Св. Седмочисленици” влязоха в ролята на изследователи по образователната програма на Регионалния исторически музей

Петокласници влязоха в ролята на изследователи на предосвобожденска България и анализираха картината на Нягул Станчев „Посрещането на генерал Гурко в Пловдив”. В навечерието на националния ни празник 3-ти март образователната програма „Музей в куфар” на Регионалния исторически музей гостува на ученици от СУ „Свети Седмочисленици”.

Музейният педагог и уредник Мария Карадечева запозна децата с основните функции на музея – да издирва предмети, да ги събира и съхранява правилно, да опазва експонатите, научно да ги обработва и да ги показва на публиката. Разбраха, че когато предметите са много стари и ценни, се изработват техни копия.

А в куфара видяха сабя и куртка, орден, печат, снимка и други предмети, свързани с Освобождението и с различни важни дати от историята на Пловдив и на България.

„Регионалният исторически музей работи по образователни програми от 1998 година, като целта е децата да бъдат не само наблюдатели, а и да съпреживяват”, обясни Мария Карадечева.

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров, който присъства на открития урок, коментира, че програмата е своеобразно пътуване във времето и предизвиква интереса на учениците към историята и богатото културно-историческо наследство на града и страната ни. Той благодари за съдействието на директора на РИМ Стефан Шивачев и изрази увереност в дългосрочното сътрудничество между музея и училищата в „Тракия”.