Миналогодишният победител в националния конкурс за най-добър урок в музея - Нина Караиванова от ОУ "Екзарх Антим I".
Миналогодишният победител в националния конкурс за най-добър урок в музея – Нина Караиванова от ОУ “Екзарх Антим I”.

217 проекта на училища са одобрени за работа по модул „Културните институции като образователна среда“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Сред тях са 22 от Пловдив и областта.

Това са  ОУ “Васил Петлешков”, НУ “Св. Климент Охридски”, ОбУ “Пенчо Славейков”,  ОУ “Елин Пелин” , ОУ “Екзарх Антим I”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, ЕГ „Иван Вазов“, Професионална гимназия по хранителна техника и технологии, Професионална гимназия по кожени изделия и текстил, СУ “Св. Патриарх Евтимий”, Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”.

Одобрените от областта са ОбУ “Христо Ботев” – Дълго поле, ОУ “Христо Смирненски” – Житница,  СУ “Христо Ботев” – Калофер, ОУ “Христо Ботев” – Стамболийски, ОУ “Христо Смирненски” – Строево, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Ведраре, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Карлово, СУ “Асен Златаров” – Първомай, ОУ “Христо Смирненски” – Раковски, СУ “Иван Вазов” – Сопот, Професионална гимназия по селско стопанство – Белозем.

С 463 055 лева ще се осигури възможност за провеждане на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Максималната стойност за един училищен проект е 2500 лева.

Модулът предвижда също посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музиканти, провеждане на конкурс за най-добър урок в културна институция и създаване на Национален център „Музейно училище“ към Националния музей на образованието – Габрово.

За втора година се проведе и конкурс за най-добър урок в културна институция, музей или галерия.

На първо място е класирана Светла Баджакова, учител в ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора, която е участвала с урок по български език и литература. Тя е номинирана и за наградата „Константин Величков“. На второ място е Васка Белчовска-Неделчева от ПГСС „Никола Пушкаров“ в Попово, представила урок по екскурзоводство и туристическа анимация – учебна практика от разширена професионална подготовка за специалност „Селски туризъм“. Трето място си поделят Гюлджан Дауд от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Момчилград с урок по информационни технологии и Добрин Пелтеков от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново – с урок по музика.